Emekli polis memuru evini müzeye çevirdi

GÜNDEM 27.05.2021 - 10:20, Güncelleme: 20.06.2022 - 14:44
 

Emekli polis memuru evini müzeye çevirdi

Emekli polis memuru Erdal Ertuğrul’un müze haline getirdiği Yozgat’ın Aydıncık ilçesine bağlı Ağıllı köyündeki evine olan ilgi pandemi dönemine rağmen devam ediyor.
Emekli polis memuru  Erdal Ertuğrul’un müze haline getirdiği Yozgat’ın Aydıncık ilçesine bağlı Ağıllı   köyündeki evine olan ilgi pandemi dönemine rağmen devam ediyor. İstanbul’dan Anadolu’ya geçen Çerkezlerin Yozgat’ta kurdukları üç köyden biri olan Aydıncık ilçesinin 1500 rakımlı orman köyü Ağıllı’da 2012 yılında emekli polis memuru Erdal Ertuğrul tarafından kurulan müzede otantik eşyalar sergileniyor. Vatandaşların da katkılarıyla topladığı eski eşyaları önce evinin yanına yaptığı bir odada, sonrasında ise evinin tamamı ve bahçesinde sergileyen Ertuğrul çoğunluğu bir asra dayanan eşyalardan oluşan müzeye ‘Haceş Müze Evi’ adını verdiğini belirtti. Yozgat İleri Gazetesi’nden Seyfi Çelikkaya’nın haberine göre Erdal Ertuğrul, Yozgat’tan Çorum’dan Tokat’tan Amasya’dan ziyaretçilerin geldiğini, üniversite öğrencilerinin, akademisyenlerin müzeye hayran kaldıklarını ifade etti. Ertuğrul, 7/24 açık olduğunu belirttiği müzeye gelenlerden herhangi bir ücret talep etmediğini, gelen konukların oturup, kendi aralarında sohbet ettiklerini, eşyaları inceleyip bilgi edindiklerini anlattı. Ertuğrul, köy yaşantısını, köylerde daha önce kullanılan eşyaların genç kuşaklara tanıtmaktan mutlu olduğuna da vurgu yaparak, ‘’Araştırmacılar, öğrenciler, gençler buraya geliyorlar, sanatçılardan da gelenler var. İnceliyorlar, bilmedikleri eşyalar hakkında bilgi alıyorlar, fotoğraf çektiriyorlar’’ diye konuştu.  Covit19 salgını nedeniyle ziyaretçi sayasının azalmasına karşın yine de gelenlerin olduğu müzede gramofon, kasetçalar, topraktan yapılan mutfak eşyaları, yayıklar, Kurtuluş Savaşı’ndan kalan tüfekler, çeşitli silahlar ile tarihe de ışık tutan müzeye yeni otantik eşyalar da ziyaretçiler tarafından getirilip, teslim ediliyor. Sosyal aktivitelere de ev sahipliği yapan Haceş Müze Evi, evliliğe ilk adım atan genç çiftlerin, sünnet çocuklarının, yaş gününü kutlayanların fotoğraf albümlerini süslüyor. Senaryo Yazarı Ertuğrul Kapusuzoğlu ve Araştırmacı Osman Karaca da müzeyi ziyaret edip, kurucusu Erdal Ertuğrul’dan bilgi aldı. Kapusuzoğlu, ‘’Buraya daha öncede geldim, ziyaret ettim. Her geldiğimde müzedeki eşyalara yenileri ekleniyor. Öğretmen kökenli olduğum için bu tip müzelerin özellikle genç nesiller açısından faydalı buluyorum. Köyün bulunduğu bölge film platosu için çok elverişli’’ şeklinde konuştu. Osman Karaca ise, kendisinin özellikle şehit ve gazilerin, kahramanların hayat hikayelerine yönelik araştırmalar yapıp, kitap haline getirdiğini belirterek, müzede bulunan tarihi eserlerin hepsinin ayrı birer öyküsünün bulunduğunu, bunların tek tek anlatılmasının mümkün olmasa da, Çanakkale Savaşında, Kurtuluş Savaşı’nda kahramanların hangi şartlarda nasıl savaştıklarını, savaşırken neleri kullandıklarını, Türkiye’nin nerelerden bugünlere nasıl geldiğinin bilinmesi açısında önemli görsellerin bulunduğunun altını çizdi.
Emekli polis memuru Erdal Ertuğrul’un müze haline getirdiği Yozgat’ın Aydıncık ilçesine bağlı Ağıllı köyündeki evine olan ilgi pandemi dönemine rağmen devam ediyor.

Emekli polis memuru  Erdal Ertuğrul’un müze haline getirdiği Yozgat’ın Aydıncık ilçesine bağlı Ağıllı   köyündeki evine olan ilgi pandemi dönemine rağmen devam ediyor.

İstanbul’dan Anadolu’ya geçen Çerkezlerin Yozgat’ta kurdukları üç köyden biri olan Aydıncık ilçesinin 1500 rakımlı orman köyü Ağıllı’da 2012 yılında emekli polis memuru Erdal Ertuğrul tarafından kurulan müzede otantik eşyalar sergileniyor.

Vatandaşların da katkılarıyla topladığı eski eşyaları önce evinin yanına yaptığı bir odada, sonrasında ise evinin tamamı ve bahçesinde sergileyen Ertuğrul çoğunluğu bir asra dayanan eşyalardan oluşan müzeye ‘Haceş Müze Evi’ adını verdiğini belirtti.

Yozgat İleri Gazetesi’nden Seyfi Çelikkaya’nın haberine göre Erdal Ertuğrul, Yozgat’tan Çorum’dan Tokat’tan Amasya’dan ziyaretçilerin geldiğini, üniversite öğrencilerinin, akademisyenlerin müzeye hayran kaldıklarını ifade etti.

Ertuğrul, 7/24 açık olduğunu belirttiği müzeye gelenlerden herhangi bir ücret talep etmediğini, gelen konukların oturup, kendi aralarında sohbet ettiklerini, eşyaları inceleyip bilgi edindiklerini anlattı.

Ertuğrul, köy yaşantısını, köylerde daha önce kullanılan eşyaların genç kuşaklara tanıtmaktan mutlu olduğuna da vurgu yaparak, ‘’Araştırmacılar, öğrenciler, gençler buraya geliyorlar, sanatçılardan da gelenler var. İnceliyorlar, bilmedikleri eşyalar hakkında bilgi alıyorlar, fotoğraf çektiriyorlar’’ diye konuştu.

 Covit19 salgını nedeniyle ziyaretçi sayasının azalmasına karşın yine de gelenlerin olduğu müzede gramofon, kasetçalar, topraktan yapılan mutfak eşyaları, yayıklar, Kurtuluş Savaşı’ndan kalan tüfekler, çeşitli silahlar ile tarihe de ışık tutan müzeye yeni otantik eşyalar da ziyaretçiler tarafından getirilip, teslim ediliyor. Sosyal aktivitelere de ev sahipliği yapan Haceş Müze Evi, evliliğe ilk adım atan genç çiftlerin, sünnet çocuklarının, yaş gününü kutlayanların fotoğraf albümlerini süslüyor.

Senaryo Yazarı Ertuğrul Kapusuzoğlu ve Araştırmacı Osman Karaca da müzeyi ziyaret edip, kurucusu Erdal Ertuğrul’dan bilgi aldı.

Kapusuzoğlu, ‘’Buraya daha öncede geldim, ziyaret ettim. Her geldiğimde müzedeki eşyalara yenileri ekleniyor. Öğretmen kökenli olduğum için bu tip müzelerin özellikle genç nesiller açısından faydalı buluyorum. Köyün bulunduğu bölge film platosu için çok elverişli’’ şeklinde konuştu.

Osman Karaca ise, kendisinin özellikle şehit ve gazilerin, kahramanların hayat hikayelerine yönelik araştırmalar yapıp, kitap haline getirdiğini belirterek, müzede bulunan tarihi eserlerin hepsinin ayrı birer öyküsünün bulunduğunu, bunların tek tek anlatılmasının mümkün olmasa da, Çanakkale Savaşında, Kurtuluş Savaşı’nda kahramanların hangi şartlarda nasıl savaştıklarını, savaşırken neleri kullandıklarını, Türkiye’nin nerelerden bugünlere nasıl geldiğinin bilinmesi açısında önemli görsellerin bulunduğunun altını çizdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.