Yozgat'ta şeker pancarı ekimi tamamlandı

TARIM 25.05.2021 - 09:34, Güncelleme: 20.06.2022 - 14:44
 

Yozgat'ta şeker pancarı ekimi tamamlandı

Konya ve Eskişehir'den sonra 1 milyon 644 bin tonla en fazla şeker pancarı üretimi yapılan Yozgat’ta çiftçiler şeker pancarı ekimini tamamladı.
Konya ve Eskişehir'den sonra 1 milyon 644 bin tonla en fazla şeker pancarı üretimi yapılan Yozgat’ta çiftçiler şeker pancarı ekimini tamamladı. Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, şeker pancarı üreticilerinin bahar dönemi ekim sezonunda tohumları toprakla buluşturduğunu söyledi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında da üretimin aksamadan devam etmesi için bütün tedbirlerini de dikkate alarak kentte mercimek nohut ve pancarda ekim işlerinin tamamlandığını ifade etti. Yozgat’ta biri kamuya biri de özel olmak üzere 2 şeker fabrikası bulunduğunu vurgulayan Özkaya, şeker pancarı sözleşmeli olarak ekim yapıldığı için bu fabrikaların çiftçiye avantaj sağladığını vurgulayarak “Şeker pancarı Yozgat çiftçisi için önemli bir üründür. Yozgat geniş topraklara sahip bir tarım şehridir. Bunun 253 bin dekar alanında pancar ekilişi var ve yıl 1 milyon 644 bin ton üretim yapılıyor. Yozgat pancar üretiminde 3'üncü sırada yer alıyor. Son yıllarda dekara verimi artırışları ve ekim alanlarının artımı yönünde çalışmalar devam ediyor." dedi. Boğazlıyan Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Demiroğlu da yaptığı açıklamada, "Ekim alanlarındaki yaptığımız kontrollerde ara mesafe ve derinliğinin düzgün olduğunu tespit ettik. Çıkıştan sonra ot ilaçlaması, gübreleme çalışması yapacağız. Çiftçilerimize ekiminden hasada kadar ilaçlaması olsun gübrelemesi olsun her konuda daha iyi verim alabilmeleri için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bende pancar üreticisiyim. 600 dekar civarında pancar ekimi yapıyorum ve dönüme yaklaşık 10 ton verim alıyorum. Boğazlıyan ilçesinde dönüm başına verim ortalaması ise 6 ile 8 ton arasında değişiyor. İlçemizde yaklaşık 100 bin dekar alanda pancar ekimi yapılıyor." ifadelerini kullandı.
Konya ve Eskişehir'den sonra 1 milyon 644 bin tonla en fazla şeker pancarı üretimi yapılan Yozgat’ta çiftçiler şeker pancarı ekimini tamamladı.

Konya ve Eskişehir'den sonra 1 milyon 644 bin tonla en fazla şeker pancarı üretimi yapılan Yozgat’ta çiftçiler şeker pancarı ekimini tamamladı.

Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, şeker pancarı üreticilerinin bahar dönemi ekim sezonunda tohumları toprakla buluşturduğunu söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında da üretimin aksamadan devam etmesi için bütün tedbirlerini de dikkate alarak kentte mercimek nohut ve pancarda ekim işlerinin tamamlandığını ifade etti.

Yozgat’ta biri kamuya biri de özel olmak üzere 2 şeker fabrikası bulunduğunu vurgulayan Özkaya, şeker pancarı sözleşmeli olarak ekim yapıldığı için bu fabrikaların çiftçiye avantaj sağladığını vurgulayarak “Şeker pancarı Yozgat çiftçisi için önemli bir üründür. Yozgat geniş topraklara sahip bir tarım şehridir. Bunun 253 bin dekar alanında pancar ekilişi var ve yıl 1 milyon 644 bin ton üretim yapılıyor. Yozgat pancar üretiminde 3'üncü sırada yer alıyor. Son yıllarda dekara verimi artırışları ve ekim alanlarının artımı yönünde çalışmalar devam ediyor." dedi.

Boğazlıyan Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Demiroğlu da yaptığı açıklamada, "Ekim alanlarındaki yaptığımız kontrollerde ara mesafe ve derinliğinin düzgün olduğunu tespit ettik. Çıkıştan sonra ot ilaçlaması, gübreleme çalışması yapacağız. Çiftçilerimize ekiminden hasada kadar ilaçlaması olsun gübrelemesi olsun her konuda daha iyi verim alabilmeleri için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bende pancar üreticisiyim. 600 dekar civarında pancar ekimi yapıyorum ve dönüme yaklaşık 10 ton verim alıyorum. Boğazlıyan ilçesinde dönüm başına verim ortalaması ise 6 ile 8 ton arasında değişiyor. İlçemizde yaklaşık 100 bin dekar alanda pancar ekimi yapılıyor." ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.