Bozok Yaylası Yozgat’ta Hobi Olarak Yola Çıkmıştı! Sezonu Erken Açtı…

Bozok Yaylası Yozgat’ta Hobi Olarak Yola Çıkmıştı! Sezonu Erken Açtı…

Sorgun’a bağlı Taşpınar Köyünde yaşayan 36 yaşındaki Fatih Mermertaş, hobi olarak başladığı 4 kovan bal üretimini 20 kovana çıkardı. Yüzlerce endemik bitki türü ve zengin çiçek florasına sahip olan bu bölge, bal üretimi için ideal koşullar sunarken, yaşanan kuraklık ve sıcak hava koşulları, arıcıları sezonu erkenden açmaya zorladı. Arıcılar, Bozok Yaylası'nda yılın büyük bir bölümünü geçiriyor. Maskeler ve özel kıyafetlerle korunarak kovanlardan bal peteklerini çıkaran arıcılar, duman çıkaran körükler yardımıyla arıları uzaklaştırıp petekleri bal süzme işlemine hazırlıyor. Toplanan bal petekleri, süzme makinelerinden geçirilerek tenekeler ve şişelere paketleniyor, ardından çevre illere satışa sunuluyor.

20 KOVANA ULAŞTI

36 yaşındaki Fatih Mermertaş, “5 yıldır arıcılık yapıyorum. Bu işe hobi amaçlı 4 kovanla başladım. Arıcılığı sevdikçe kovan sayısını artırdık. Zaman zaman arı ölümleri yaşasak da üretimi sürdürdük. İlk sağımda 300-400 kilogram süzme bal elde ettik ve halen sağım devam ediyor” dedi.

KURAKLIK, BAL SAĞIMINI ÖNE ÇEKTİ

İklim koşullarının kurak geçmesi nedeniyle bal sağımına erken başladıklarını belirten Mermertaş,“Kuraklık nedeniyle bal sağımına 20-25 gün erken başladık. İlk sağımı gerçekleştirdik, ikinci sağımı da 20 gün sonra yapacağız. Sonrasında arıların kışlık bakımı yapılacak. Kuraklık ve kar yağışının azlığı nedeniyle sağımı erkene almak zorunda kaldık. Arılar, sıcak havayı görünce dışarı çıkıyor ve ani hava değişiklikleri nedeniyle ölümler meydana geliyor” şeklinde konuştu.