Ehliyet almak isteyenler dikkat! Direksiyon sınavları zorlaşacak

Ehliyet almak isteyenler dikkat!  Direksiyon sınavları zorlaşacak

Ehliyet almak isteyenler dikkat! Direksiyon sınavları zorlaşacak

Duygu Sürücü Kursu Kurucusu  Müdürü Mehmet Demirbaş Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği ile ehliyet alacak adayların eğitimleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Mili Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği ile ehliyet alacak adayların eğitimlerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Demirbaş, “Kurslarda verilen eğitimler çok önemli. İlk defa ehliyet alacakların eğitim standartlarının yükseltilmesiyle ilgili yönetmelik değişikliği hazırlığı var” dedi.

"DEĞİŞİKLİK YAPILMASI PLANLANIYOR"

Sorgun’dakii sürücü adaylarının eğitiminden bahseden Mehmet Demirbaş, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi. "Türkiye’de artık Avrupa standartlarının üzerinde direksiyon sınavı yapılıyor. Bu standart, Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı’yla daha da yukarıya çıkarılıyor. Hazırlanan yönetmelikle kursiyerlerin direksiyon sınavlarında değişiklikler yapılması planlanıyor. Sınav süresinin daha iyi sürücüler yetiştirebilmek için 40 dakikaya uzatılması, sürücü kurslarına kaydolacak kursiyerlerin kimliklerini yenilemesi şartının gelmesi bekleniyor. Ayrıca direksiyon eğitiminde sınav yapmış olduğumuz güzergahlar var. Bu güzergahların hem genişletilmesi hem de alternatif güzergahların ilave edilmesi planlanıyor. Burada sürücü kriterini ve başarısını hesaplayabilmesi için akan trafikle çalışıyor. Burada ‘Ben araba kullanmayı boş alanda öğrendim, ehliyetimi aldım, akan trafikte ne yapacağım?’ sorusunu ortadan kaldıracak. Sürücünün akan trafiğin içerisine girebileceği bir sınav yapılması planlanıyor.”

"PARK MANEVRASINDA İKİ DENEME GETİRİLMESİ BEKLENİYOR"

Sürücü adaylarının iki araç arasına park etme konusunda sorun yaşadıklarına dikkat çeken Demirbaş, şu bilgileri paylaştı: “Bir kursiyerin tek hamlede aracını geri geri gelerek iki arabanın arasına park etmesi gerekiyordu. Kursiyer iki araç arasına park ederken ilk hakkında deneme yapacak, eğer başarılı olamazsa çıkacak tekrar manevra yapmayı deneyebilecek.” Dedi.

ENGELLİLER KENDİ ARAÇLARIYLA SINAVA GİREBİLECEK

Demirbaş, yeni yönetmelikte, engelli kursiyerlerin gittikleri sürücü kursunda engellilere uygun araç olmadığı takdirde, kendi araçlarıyla sınava girebileceğini söyledi. Yazılı sınavı geçtiği halde 5 kez direksiyon sınavında kalan kursiyerlerle ilgili de düzenlemenin yer alacağını dile getirerek, "Kursiyerin 3 yıl boyunca yazılı sınav hakkı baki kalacak. 3 yıl içinde başka bir kursa gidip kayıt olduktan sonra yazılı sınava girmeden direksiyon eğitimini alıp, direksiyon sınavına girecek." diye konuştu. (ALPARSLAN GAZİ DOĞAN)