Ehliyet sahibi olan herkesi kapsıyor!

Ehliyet sahipleri, yeni düzenlemelerle birlikte artık daha dikkatli olmalı! A, B, C, D ve E sınıfı ehliyetlere sahip olan sürücüler için getirilen yeni trafik cezaları, yolda sizi bekliyor olabilir. İşte bilmeniz gerekenler...

Yakın dönemdeki duyurulara göre, A’dan E’ye kadar tüm ehliyet kategorilerindeki sürücüler için kritik bir hatırlatma yapıldı. 1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe giren ve sürücü belgelerinin beş yıl içerisinde güncellenmesini zorunlu kılan Karayolları Trafik Yönetmeliği düzenlemesi, Covid-19 pandemisi sebebiyle iki defa ertelendi. Ancak şimdi, eski model ehliyetlerin 31 Aralık 2024 tarihine kadar yenilenmesi gerekmekte. Bu süre içinde yenileme işlemi yapmayan sürücüler, artan maliyetlerle karşı karşıya kalacaklar.

YENİ EHLİYET DÖNEMİ VE SÜRÜCÜLER İÇİN ÖNEMLİ BİLGİLER

Türkiye’de sürücü belgesi sistemine yeni bir soluk getirilmiş durumda. Yaklaşık 25 milyon sürücü zaten yeni tip ehliyetlerine kavuşmuşken, hâlâ 7 milyon sürücü eski tip ehliyet kullanmaya devam ediyor. Yıl sonuna kadar eski ehliyetlerini sadece 15 TL ödeyerek yenileyebilecek olan sürücüler için, 2024 yılının sonundan itibaren bu ücretin ciddi bir şekilde artacağı belirtiliyor. Özellikle B sınıfı ehliyet için belirlenen yeni ücret 5.165 TL olacak.

Ehliyetini zamanında yenilemeyen sürücüler, geçersiz bir belge ile trafiğe çıkmış olacak ve bu durum yasal olmayacak. Bu da yüksek maliyetlere ve mağduriyetlere yol açabilir. Yetkililer, vatandaşların bu tür bir durumla karşılaşmamaları için başvurularını erken yapmaları konusunda uyarıyor. 

Ehliyet yenileme işlemleri için gerekli belgeler ve başvuru süreci hakkında bilgi almak isteyenler Alo 199 Çağrı Merkezi, mobil uygulamalar veya nvi.gov.tr adresinden yararlanabilirler. Yapılan başvuruların ardından, yeni ehliyetler PTT aracılığıyla ilgili adreslere gönderilecek. Sürücülerin son dakika mağduriyetlerini önlemek ve yüksek maliyetlerden kaçınmak için bu uyarıları dikkate almaları büyük önem taşıyor.