Başhekim Öztürk’ten su uyarısı

Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeniyle Sorgun Devlet HastanesiBaşhekimi Uz. Dr. Ümit Öztürk vatandaşları bol su içmeleri konusunda uyardı.

Öztürk, aşırı sıcakların sağlık sorularını da beraber getirebileceğine dikkat çeken Öztürk, gün içinde en az 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Sıcak havalarda günlük kıyafetlerin seçiminin de önemli olduğuna dikkat çeken Öztürk “Giysilerimiz açık renkli, hafif ve bol olmalıdır. Yaz aylarını sağlıklı geçirmek için özellikle tansiyon ve kalp rahatsızlığı olan vatandaşlarımız, sıcak havalarda günlük en az 2 ila 2,5 litre su tüketmeli ve mutlaka dinlenmeliler. Yaz aylarında aşırı sıvı kaybı tehlike oluşturmaktadır. Bilinmelidir ki su, toksik maddelerin atılmasını sağlamaktadır. Su, böbreklerin ve idrar yolunun düzgün çalışmasını destekler. Ayrıca vücuttan atık maddelerin ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Bu durum böbrek taşı ve idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltır.
Su az tüketildiğinde; deri elastikiyetinde azalma, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kan basıncı düşüklüğü gibi şikayetler görülebilir. Bu bulgulara rağmen gerekli su alınmazsa ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir.

Vücut suyun üçte ikisi içme yoluyla, geri kalanı da besinler sayesinde almaktadır. Ancak çay kahve ve diğer içeceklerin tüketimi vücudun su ihtiyacının karşılanması için yeterli değildir. Bu içecekler hem idrar söktürücü özelliğinden dolayı vücuttan sıvı atılımını artırır hem de suyun içindeki faydalı mineralleri içermez.” Dedi.
Gereğinden fazla su tüketilmesinin de vücut için zararları olduğuna dikkat çeken Öztürk “Fazla su tüketmek sıvı elektrolit denge bozukluğuna neden olabilir. Sıvı tüketimi gün içerisine yayılmalı ve anlık içilen suyun miktarı fazla olmamalıdır. Özellikle kalp ve böbrek hastalarının doktorlarına sorarak günlük alması gereken su miktarı ayarlanmalıdır.” (ALPARSLAN GAZİ DOĞAN)