Bahçesinde böğürtlen üretti siparişlere yetişemiyor

İlçemize bağlı Mehmetbeyli köyünde yaşayan matematik öğretmeni Atilla Açıkgöz’ün evinin bahçesinde yetiştirdiği böğürtlenlere büyük üalep var.

Açıkgöz, 3 yıl önce hobi olarak evinin bahçesinde böğürtlen yetiştirmeye karar verdiğini ve başlangıç olarak 300 kök böğürtlen diktiğini söyledi.

Böğürtlenin lezzetini ve faydasını öğrenen vatandaşlardan yüklü miktarda böğürtlen siparişi aldığını söyleyen Açıkgöz “300 kök ile başladığımız böğürtlen üretiminde şu an da 3 bin köke kadar çıktık. Havaların sıcak gitmesi dolayısıyla da hasada 15 gün erken başladık ve verim bu yıl daha da güzel. Talep çok iyi, normalde 250 lira olması gereken böğürtleni biz 150 liraya satıyoruz Sağlık açısından da çok faydalı ciğerleri temizliyor, aç karnına yediğinizde şekere faydalı, depresyona, strese, kalp sorunlarına ve sindirim sistemine çok faydalı, doğal bir ürün” dedi.

İlçede ekilen buğday, arpa ve yeşil mercimeğe alternatif olarak böğürtlen yetiştiriciliğine yöneldiğini vurgulayan Açıkgöz “Evimin 6 dönümlük bahçesinin 4 dönümüne 3 bin kök böğürtlen fidesi diktim.  Böğürtlenlerimin bakımını yıl boyunca özenle yapıyorum. Bu yıl 10 tona yakın ürün elde etmeyi planlıyorum. Böğürtlenlerim, ürünler pazara inmeden yerinde tükeniyor. Böğürtlen satın almak isteyen vatandaşlar ise aileleriyle birlikte bahçeye gelip, hem zaman geçiriyorlar, hem de böğürtlen topluyorlar” diye konuştu.

Hafta Sonu Sarıkaya Kaymakamı Ahmet Nuri Demir ve Saraykent Kaymakamı Osman Kurt’un bahçeyi ziyaret ettiğini ve çilek topladığını ifade eden Açıkgöz, günlük 300 kilogram böğürtlen topladıklarını söyledi.

Ziyaretçilerin topladığı böğürtlenlerden arta kalanları köyden ve ilçeden gelen 10 kadın işçiye toplattığını ve onlara günlük bin lira verdiğinin altını çizen Açıkgöz böğürtlenin faydalarını da şöyle anlattı:

“Böğürtlenin kanser başta olmak üzere bağışıklık sistemini güçlendiren, kalp sağlığını koruyan, yüksek tansiyon ve şeker hastalığına faydalı olan böğürtleni vatandaşlar meyve olarak tüketebildiği gibi reçel ve marmelat olarak da tüketilebilmektedir. Pazar sorunumuz kesinlikle yok, ürünler genelde bahçede bitiyor. Böğürtlenin faydasını bilen herkes buraya bilinçli olarak geliyor. Herkes bu durumdan memnun. Önceleri burada biber, domates, patlıcan üretiyorduk, herkes aynı an da ektiği için de bu ürünler para etmiyordu, satamıyorduk. Şimdi alternatif olarak kimsenin yapmadığı erkenci ürün böğürtleni yaparak vatandaşların hizmetine sunduk” ifadelerini kullandı. (ALPARSLAN GAZİ DOĞAN)