Mobil kanser taraması hayat kurtarıyor

                Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde  mobil kanser aracı  kanser taraması  yaparak erken teşhis ve tedavi için vatandaşları bilgilendiriyor.

                Kanser vakalarının erkenden teşhis edilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan ve İl Sağlık Müdürlüğü bünyesine tahsis edilen Kanser Tarama Tırı hizmet vermeye başladı. İl Sağlık Müdürlüğü’nce yürütülen çalışmalar kapsamında en ücra aile sağlık merkezlerine gidilerek kanser taramaları yapılıyor.

Mobil Kanser Tarama Aracı "Erken Teşhis Hayat Kurtarır" temasıyla  Boğazlıyan’da faaliyet gösteriyor. İl Sağlık Müdürü Fatih Şahin,  özellikle kanser tarama hizmetlerine ulaşamayan kırsaldaki kadınları bilinçlendirmek amacıyla kanser tarama aracıyla hizmet verildiğini söyledi.

Mobil kanser tarama araçlarını aile sağlık merkezlerine gönderdiklerini ifade eden Şahin, “Vatandaşlarımızı yormadan sağlıklı bir şekilde hizmetlerimizi devam ettiriyoruz. Bu araçlarımızda bu üç kanser türünün taramaları yapılabilmektedir” dedi.

Şahin, 1-31 Ekim 2024 Meme Kanseri Bilinçlendirme/Farkındalık Ayı olarak belirlendiğine dikkat çekerek, Mobil Kanser Tarama aracı ile bilgilerdirmelerin yapıldığını aktardı.

Şahin, “Mamografi, meme kanserinin erken teşhisinde en sik kullanılan görüntüleme yöntemidir. Meme kanseri kadınlar arasında en yaygın kanser türlerinden birisidir. Bu nedenle her hangi bir şikayeti olmayan kadınların da 40 yaşından sonra tarama amaçlı mamografi çektirmesi önemlidir. Mamografi çekimi için 40-69 yas arasında olan ve son 2 yıl içerisinde mamografi çektirmemiş hastalarımızın Boğazlıyan 2 nolu aile sağlığı merkezi önünde bulunan tarama tırından randevu almak için  Aile hekimine başvurularını yapmaları gerekir” dedi.

(Haber Merkezi)