Antibiyotikler sağlığı tehdit ediyor

18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, antibiyotiklerin doğru ve bilinçli kullanımı konusundaki önemine dikkat çekerek, yanlış kullanımın neden olabileceği sağlık sorunlarına karşı uyarılarda bulundu.

İl Müdürü Şahin yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi;

“Antibiyotik bitkisel ya da hayvansal organizmalarca çıkarılan, özellikle küf mantarlarında bol bulunan, yapay olarak da elde edilen, birçok mikrop türüne karşı kullanılan penisilin, streptomisin, teramisin gibi maddelerin ortak adıdır. Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve insan sağlığı açısından çok büyük öneme sahip ilaçlardır. Kelime anlamı ile “antibiyotik” terimi, “hayata karşı” demektir. Bu kimyasal maddeler, bakterilerin çoğalmasını önlemekte ve bazen de bakterileri öldürmektedir.
Tek Bakteri Türüne Karşı Etkili Antibiyotikler
Bazı antibiyotikler, sadece kısıtlı sayıda farklı bakteri türü ile savaşabilecek şekilde geliştirilmiştir. Bunlara “dar spektrumlu antibiyotikler” denir. Doktorunuz, tam olarak hangi tür bakterinin sizin hastalığınıza neden olduğunu bildiği durumlarda bu tür antibiyotikleri reçeteler. Bu antibiyotikler, diğer yararlı veya zararsız bakterilere saldırmadıkları için, tedavilerde kullanılmak üzere en uygun antibiyotiklerdir.
 Birçok Bakteri Türüne Karşı Etkili Antibiyotikler
Diğer antibiyotiklerin geniş spektrumlu etkileri vardır. Pek çok bakteri türüne etki ederler ve bu nedenle “geniş spektrumlu antibiyotikler” olarak adlandırılırlar. Doktorunuzun hastalığınıza neden olan bakteri türünü tam olarak saptayamaması veya pek çok farklı türde patojenin bir arada bulunması gibi bazı durumlarda bu antibiyotiklerin kullanılması gereklidir. Bu antibiyotiklerin sakıncası, yararlı veya zararsız bakterileri de öldürme eğiliminde olmalarıdır.
Antibiyotiklerin keşfi ve tedavide kullanılması insan hayatının kalitesine ve yaşam süresine katkı sağlamıştır. Antibiyotikler en sık üst solunum yolları enfeksiyonu ve gastroenterit olgularında kullanılmıştır. Ancak viral enfeksiyonlarda antibiyotiklerin etkisiz olduğu gözlemlenmiş ve insan vücuduna birçok zarar verdiği ortaya çıkmıştır. Özellikle çocuklarda ve yaşlılarda daha fazla olmak üzere işitme kayıpları, alerji hatta böbrek yetmezliğine kadar gidebilen tablolarla karşılanmıştır. Bu nedenle hekimlere daimî olarak önerilen şudur ki; “Antibiyotikleri reçete ederken iki kez düşünülmesi gerekir.”
Ülkemizde antibiyotiklerin akılcı kullanımına yönelik Reçete Bilgi Sistemi üzerinden takip sağlanmaktadır. Reçete Bilgi Sistemi (RBS) aracılığıyla hekimlerin antibiyotik reçete etmelerinin takip edilmesi sonucunda reçete analizleri yapılmakta ve bu reçetelerde antibiyotik bulunma oranları tespit edilmektedir. Bu analiz sonuçlarına göre belirli bir tanıya yönelik yapılan değerlendirmeler hem hastanın sağlık cetvelini göstermekte hem de ülke ortalamasının üstünde antibiyotik reçeteleyen hekimlere yönelik eğitim çalışmalarına bir öngörü oluşturmaktadır. Haber Merkezi