EKMEK 12,50 LİRA OLDU
Fırıncılar, geçtiğimiz Ramazan ayı öncesinde fiyatların yeniden düzenlenmesi için talepte bulunmuş, artan maliyetlerin kendilerini zorladığını ifade etmişti. Bu talepler, aradan geçen sürecin ardından 15 Nisan itibarıyla karşılık buldu. Böylece Sorgun’da, ekmek fiyatlarına Eylül 2024’ten sonra ikinci kez zam gelmiş oldu.
FIRINCILAR: “GİRDİLER DURMUYOR, ARTIYOR”
Fırın işletmesi sahipleri, artışın zorunlu hale geldiğini ifade ederek, geçen yıl 600 lira olan bir torba unun bugün 870 liraya kadar çıktığını belirtti. Ayrıca elektrik, su, doğalgaz, sosyal güvenlik primleri ve asgari ücretteki artışlarla birlikte işletme maliyetlerinin ciddi oranda yükseldiğini söylediler. Fırıncılar, “Zararına çalışamayız, bu fiyat artışı ayakta kalmak için şarttı,” diyerek zammı savundu.
“EN ÇOK DAR GELİRLİ ETKİLENİYOR”
Ekmek zammı, özellikle dar gelirli vatandaşlar arasında tepkilere neden oldu. Günlük temel gıda tüketiminin başında gelen ekmekteki bu artışın, mutfak bütçesini daha da zorlayacağını ifade eden vatandaşlar, yapılan zammın adil olmadığını ve devletin bu konuda denetleyici bir rol üstlenmesi gerektiğini vurguladı. Bir emekli vatandaş, “Aldığımız maaş belli, zamlar sürekli. Ekmek bile artık lüks oldu,” diyerek yaşadıkları geçim sıkıntısına dikkat çekti.
Gıda ürünlerindeki artışın kontrolden çıktığını belirten bir başka vatandaş, “Pazar alışverişini kısmaya başladık. Şimdi ekmek de zamlandı. Bu yükü nasıl taşıyalım?” şeklinde konuştu.
SİMİT, PİDE VE LAVAŞ DA 15 LİRA OLDU
Yeni zamla birlikte yalnızca ekmek değil, diğer unlu mamullerde de fiyat artışı yaşandı. Pide, lavaş, parmak çöreği ve simit gibi 210 gram ürünler 15 liraya yükseldi. Özellikle öğrenciler ve dışarıda çalışan işçiler için öğün alternatifi olan bu ürünlerin zamlanması, birçok kesimi doğrudan etkilemiş oldu. (Halit YILMAZ)