KİŞNİŞ GELİŞİMİNE YAKIN TAKİP
Gövdecili köyünde İdris Oğuzhan isimli çiftçiye ait 1,5 dekarlık alana ekilen kişnişin Temmuz ayında hasadı gerçekleştirilecek.
İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, Yozgat’ta farklı ürünlerin ekiliş ve üretimini yaygınlaştırmak için deneme ve demonstrasyon çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
İl Müdürü Özkaya, sonbaharda yağışlar nedeniyle kişniş ekimlerinin gecikmeli yapıldığını belirtti. Ekimde toprağın çamur olması nedeniyle derine ekilmesine rağmen çıkışların düzgün olduğunun altını çizen İl Müdürü Özkaya, bitki gelişiminin çok iyi gittiğini ifade etti.
İl Müdürü Özkaya, “Kişniş ülkemizde aşotu, kuzbere gibi isimlerle bilinen, baharatlı bitkiler içerisinde yer alan önemli baharat bitkisidir. 30-80 cm arasında boylanabilmekte, tüysüz, bir yıllık ve otsu bir bitkidir. Kendine has özel bir kokuya sahiptir. Kişniş çiçekleri nektar ve polen yönünden zengin olduğundan arıları cezp etmektedir. Kişniş yeşil aksamı bazı ülkelerde “Çin maydanozu” adıyla bilinip kullanılmakta ise de, bitkinin asıl kullanılan kısımları tohumlarıdır.
Kişniş meyvesi % 0.3-1.6 oranında uçucu yağ içermektedir. Bu nedenle parfüm ve kozmetik sanayiinde de kullanılabilmektedir. Ayrıca tohumlarında % 30 oranında protein ve önemli miktarda A ve C vitaminleri içermektedir. Kişniş tohumu çay, baharat ve doğal ilaç yapımında ve kişniş tohumundan elde edilen eter yağı aroma tedavisinde ve de baharat olarak kullanılmaktadır.
Kişniş, eskiden beri halk hekimliğinde kullanılan bir bitkidir. Kişniş bitkisinin yaprakları ağrı kesici, sakinleştirici, meyveleri ateş düşürücü, iştah açıcı, sindirim sitemini düzenleyici ve gaz giderici, parazit düşürücü ve idrar sökücü özelliğe sahiptir. Günümüzde ise tıp, parfüm ve gıda sanayinde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Kişniş bitkisi ile yapılan diğer çalışmalar ise antioksidan özelliği üzerine olup elde edilen bitki ektresinin içerdiği polifenolik bileşiklerinin mükemmel bir antioksidan olduğunu ortaya çıkarılmıştır.
Kişniş, hem iç hem de dış ticaret potansiyeli olan önemli bir tıbbi bitkisidir. Ülkemizde doğal olarak ta yetişmektedir. Kişniş bitkileri ekimden sonra 90-120 gün içinde olgunlaşır ve genellikle yaz mevsiminin ortasında hasat edilir” dedi.