SORGUN’DA KAZI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

SORGUN’DA KAZI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

İlçemiz Şahmuratlı köyünde bulunan Kerkenes Harabeleri ve Büyüktaşlık köyünde ki Uşaklı Höyük’te, kazı çalışmaları sürüyor.

Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, Şahmuratlı köyü yakınlarında "Kerkenes Harabeleri" olarak da bilinen Pteria Antik Kenti ve Büyüktaşlık köyündeki Uşaklı Höyük'te süren kazı çalışmalarını inceledi.

Vali Özkan, Kazı Başkanı ABD’li Prof. Dr. Scott Branting’den çalışmalar hakkında bilgi aldı.

7 kilometre surla çevrili, 8 metre genişliği, 7 metre yüksekliği ile döneminin en geniş ve gelişmiş sur sistemine sahip kentlerinden biri olarak kabul edilen Antik Pteria Kenti’nin olduğunu belirten Branting, kent içerisinde yaklaşık 20 bin yapı ve 60-70 bin nüfusu barındığının tahmin edildiğini söyledi.

Antik Pteria Kenti’nde yapılan kazılar sonucunda gergedan boynuzu ve fildişi süs eşyaları bulunduğu bilgisini veren Branting, tarihi M.Ö. 600 yıllarına dayanan, Anadolu platosunun en geniş yerleşim yerlerinden biri olduğunu söyledi.

Kazı alanında gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Özkan, Anadolu'nun her köşesinde bir tarih ve insanlık mirasının bulunduğunu söyledi.

Arkeolojik çalışmaların uzun sürdüğünü, sabır gerektirdiğini belirten Özkan, "Kazı alanı tahminlere göre milattan önce 700 ve 600'lü yıllar aralığında kurulmuş bir şehir. Burada 1993 yılında başlayan bir çalışma var ve devam ediyor. Kazı çalışmaları bu sene biraz kısa sürecek. Kazı çalışmalarında çıkan eserlerin bir kısmını Yozgat müzemizde sergiliyoruz. " dedi.

Özkan, kazı evinde yapılan çalışmaları da inceledikten sonra Uşaklı Höyük kazı alanına geçti.

Burada İtalyan Kazı Başkanı Anacleto D'Agostino'dan bilgi alan Özkan, tarihte bilinen en erken mozaiğin Uşaklı Höyük'te bulunduğunu, bunun Yozgat açısından önemli olduğunu belirtti.

Vali Özkan, Uşaklıhöyük’te keşfedilen farklı büyüklük ve düzensiz şekillere sahip 3 bin 147 adet taştan oluşan, 3 metreye 7 metrelik bir alana döşenmiş olan geometrik desenli 3 bin 500 yıllık tarihi ile dünyanın bilinen en eski mozaiğini yerinde inceledi.

Uşaklıhöyük’te kazı çalışmalarının 2008 yılında başladığını vurgulayan Vali Özkan “Arkeolojik çalışmalar sabır ve dikkat gerektiren çalışmalar, o yüzden de zaman alıyor. Burada kazı 2008 yıllarında başta yüzey araştırmasıyla başladı. Biz de bugün çalışmaları yerinde görmek hem de kazı çalışmalarını nasıl kolaylaştırabiliriz ve hocalarımıza nasıl yardımcı olabiliriz diye geldik. İnşallah Anadolu mirasını, insanlık tarihini hocalarımızın emeği ile söz yerinde ise iğne ile kuyu kazarak da olsa çıkarmaya devam edeceğiz. Ben bu vesile ile ilimize her türlü desteği sunan Kültür ve Turizm Bakanımıza ve bakanlık temsilcisi arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. İnşallah Yozgat kadim coğrafyasıyla bir gün gün yüzüne çıkacak. Yozgat yolların kesiştiği bir coğrafya, hep söylüyorum inşallah Yozgat gönüllerin kesiştiği bir coğrafya olarak tarihte yerini alacaktır” şeklinde konuştu. (ALPARSLAN GAZİ DOĞAN)