Yozgat yeşil mercimek üretiminde Türkiye’de ilk sırada

Yozgat yeşil mercimek üretiminde Türkiye’de ilk sırada

Türkiye'de yeşil mercimek üretiminde birinci sırada yer alan Yozgat, bu yıl da 224 bin 265 dekara ektiği mercimekle ilk sırada yer aldı.

Geçen yıl 170 bin dekar alana ekilen yeşil mercimekte bu alan 224 bin 265 dekara yükseldi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, hububatın yanında ek gelir elde etmek isteyen çiftçilerin, nadas alanlarını halk arasında "kara şimşek" olarak adlandırılan yeşil mercimek ekerek değerlendirdiklerini ve ürün hasadının başladığını anlattı.

Özkaya çiftçilerin, hem maliyeti düşürmek hem de zamandan tasarruf etmek amacıyla Yeşil mercimek hasadını önceki yıllarda tırpan ve traktörün arkasına takılan "mastar" isimli aparatla yaparken, bu yıl biçerdöverle hasat yapmaya başladıklarını belirtti.

Geçen yıla göre yeşil mercimekte ekim alanının genişlediğini ifade eden Özkaya, "Geçen yıl 170 bin dekar alanda ekim yapılmıştı. Bu yıl ise 224 bin 265 dekar alanda ekim yapıldı ve 25 bin ton rekolte bekliyoruz. Yeşil mercimek ekimini artırmak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığımıza ait enstitülerde geliştirilen mercimek türlerinin deneme ekimlerini yapmaktayız" dedi.

BİÇERDÖVERLE HASAT, MALİYETİ DÜŞÜRÜP ZAMANDAN TASARRUF SAĞLADI

Sorgun ilçesine bağlı Gümüşkavak köyünde çiftçilik yapan Erdal Yerden yeşil mercimek hasadının başladığını, geçen yıl 500 dönüm, bu yıl da 1200 dönüm yeşil mercimek ektiğini belirtti.

Yerden "Yıllarca traktörün arkasına takılan mastarla hasat yapıyor, yarısını döküyor ve işçi bulamıyorduk, çok perişan oluyorduk. Yağmur yağdığı zaman bir ay destelerin dönmesi ve kuruması gerekiyordu. Şimdi biçerdöver biçiyor, römorka boşalıyor. İstersen hemen tüccara götür sat. Geleneksel yöntemle yapılan hasatta maliyetler yüksekti. Mastarla geçen sene dönümünü 450-480 lira arasında biçiyorlardı. Bu yıl 900-1000 liraya biçiliyor. Biçerdöver dönümünü 300 liraya biçiyor, römorka boşaltıyor. Pırıl pırıl, üründe kırık olmuyor." Dedi.

Karabalı köyünde geçen yıl 300 dekara yeşil mercimek eken çiftçi Özcan Aslan, bu yıl 600 dekarda ekim yaptığını, Yeşil mercimek hasadını biçerdöverle yapmayı planladığını dile getirerek şunları kaydetti:

"İşçilik pahalı olduğu için geçen sene az etmiştik. Bu sene biçerdöverde sıkıntı yaşamazsak seneye daha da çoğaltmayı düşünüyoruz. Tarlayı nadasa bırakmak yerine ikinci ürün olarak yeşil mercimek ekiyoruz. Yozgat, yeşil mercimek üretiminde ünlü. Yetişmesi de iyi, verimi de iyi. İlk çıktığı dönemler para etmiyor ama bekletirsek para ediyor. Önceden tohumu elle saçıyorduk, pullukla sürüyorduk, işçi bulamıyorduk ama şimdi öyle değil. Mibzerle ekiyoruz, daha kolay oluyor. Köyümüzde çiftçilerin yüze 90'ı nadas alanlara yeşil mercimek ekiyor."  (SEMA ÖZMEN)