ATALIK BUĞDAY EKİMİ YAPILDI

TARIM 14.12.2022 - 16:24, Güncelleme: 14.12.2022 - 17:26
 

ATALIK BUĞDAY EKİMİ YAPILDI

Ülkemizin ve İlimizin kadim değeri yerel(atalık) buğdaylarımızın ekimleri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yapıldı.
                Ülkemizin ve İlimizin kadim değeri yerel(atalık) buğdaylarımızın ekimleri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yapıldı.                 Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, önceki yıllarda yapılan çalışmalarla çoğaltılan atalık buğday tohumlarının,  İl Müdürlüğü teknik personellerinin kontrolünde yapıldığını belirterek “Bu ekimlerde, ilimizin bilinen atalık buğdayı Sarıbursa ile birlikte Sarıbuğday, Akbuğday ve Karakılçık yerel buğday çeşitleri 3 ilçemizdeki 5 köyde 5 çiftçimizle birlikte ekildi” dedi.                 Ülkemizin, buğdayın anavatanı ve gen merkezi olduğunu vurgulayan Özkaya “Ekimlerini yaptığımız bu çeşitler, yüzyıllardır İlimizde ve Ülkemizde yetiştirilen atalarımızdan bize intikal eden buğday çeşitlerimizdir. Bizim ata mirası tohumlarımız ve eski tatlarımızdır” diye konuştu.                 Geçtiğimiz yıllarda yerel buğday çeşitlerinin değişik ilçe ve köylerde başka çiftçilerle ekilerek çoğaltıldığının altını çizen Özkaya “Çoğaltılan bu atalık yerel buğdayların çiftçi eliyle korunması, ekiliş ve üretiminin yaygınlaştırılması gayesiyle buralarda çoğaltılan tohumluklardan Sarıbursa buğdayı Sorgun Çiğdemli köyünde, Akbuğday çeşidi Merkez Sarıfatma ve Sarıkaya Baraklı köyünde, Sarıbuğday çeşidi Sarıkaya Baraklı köyünde, Karakılçık çeşidi ise Merkez Fakıbeyli ve Sarıkaya Karayakup köylerinde çiftçimizle birlikte ekilmiştir. Bizim buradaki amacımız, modern verimli çeşitlere alternatif olması değildir. Bu zaten mümkün değildir. Atalık bu buğdaylar bizim atalarımızdan gelen bugünkü yüksek verimli çeşitlerin geliştirildiği buğdayların atalarıdır. Yerel-Atalık buğday çeşitlerinin çiftçilerimiz tarafından belirli alanlarda ekimlerinin yapılarak gen kaynaklarının çiftçimiz eliyle korunmasını sağlamak ve ata mirasımız olan yerel buğday tohumlarının çiftçi eliyle üretim ve tüketiminin devamını sağlamaktır” ifadelerini kullandı.                            (Bekir Özbek)
Ülkemizin ve İlimizin kadim değeri yerel(atalık) buğdaylarımızın ekimleri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yapıldı.

                Ülkemizin ve İlimizin kadim değeri yerel(atalık) buğdaylarımızın ekimleri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yapıldı.

                Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, önceki yıllarda yapılan çalışmalarla çoğaltılan atalık buğday tohumlarının,  İl Müdürlüğü teknik personellerinin kontrolünde yapıldığını belirterek “Bu ekimlerde, ilimizin bilinen atalık buğdayı Sarıbursa ile birlikte Sarıbuğday, Akbuğday ve Karakılçık yerel buğday çeşitleri 3 ilçemizdeki 5 köyde 5 çiftçimizle birlikte ekildi” dedi.

                Ülkemizin, buğdayın anavatanı ve gen merkezi olduğunu vurgulayan Özkaya “Ekimlerini yaptığımız bu çeşitler, yüzyıllardır İlimizde ve Ülkemizde yetiştirilen atalarımızdan bize intikal eden buğday çeşitlerimizdir. Bizim ata mirası tohumlarımız ve eski tatlarımızdır” diye konuştu.

                Geçtiğimiz yıllarda yerel buğday çeşitlerinin değişik ilçe ve köylerde başka çiftçilerle ekilerek çoğaltıldığının altını çizen Özkaya “Çoğaltılan bu atalık yerel buğdayların çiftçi eliyle korunması, ekiliş ve üretiminin yaygınlaştırılması gayesiyle buralarda çoğaltılan tohumluklardan Sarıbursa buğdayı Sorgun Çiğdemli köyünde, Akbuğday çeşidi Merkez Sarıfatma ve Sarıkaya Baraklı köyünde, Sarıbuğday çeşidi Sarıkaya Baraklı köyünde, Karakılçık çeşidi ise Merkez Fakıbeyli ve Sarıkaya Karayakup köylerinde çiftçimizle birlikte ekilmiştir. Bizim buradaki amacımız, modern verimli çeşitlere alternatif olması değildir. Bu zaten mümkün değildir. Atalık bu buğdaylar bizim atalarımızdan gelen bugünkü yüksek verimli çeşitlerin geliştirildiği buğdayların atalarıdır. Yerel-Atalık buğday çeşitlerinin çiftçilerimiz tarafından belirli alanlarda ekimlerinin yapılarak gen kaynaklarının çiftçimiz eliyle korunmasını sağlamak ve ata mirasımız olan yerel buğday tohumlarının çiftçi eliyle üretim ve tüketiminin devamını sağlamaktır” ifadelerini kullandı.           

                (Bekir Özbek)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.