Bu Kasabada İmece Hala Yaşatılıyor

GÜNDEM 30.09.2021 - 09:35, Güncelleme: 20.06.2022 - 14:44
 

Bu Kasabada İmece Hala Yaşatılıyor

Gelenek ve göreneklerine bağlılığı ile bilinen Sorgun’a bağlı Bahadın Kasabasında yıllarca devam ettirilen imece geleneği, hala yaşatılmaya devam ediyor. Sorgun Medya Gazetesi'nden Durali Doğan, Şahin Özmen, Rasim Doğan ve Halit Yılmaz, Bahadın Belediye Başkanı Yurtseven Bozdemir’i makamında ziyaret ettiler.
Bu Kasabada İmece Hala Yaşatılıyor   Gelenek ve göreneklerine bağlılığı ile bilinen Sorgun’a bağlı Bahadın Kasabasında yıllarca devam ettirilen imece geleneği, hala yaşatılmaya devam ediyor. Sorgun Medya Gazetesi'nden Durali Doğan, Şahin Özmen, Rasim Doğan ve Halit Yılmaz, Bahadın Belediye Başkanı Yurtseven Bozdemir’i makamında ziyaret ettiler. Yapılan ziyaretten çok memnun olduğunu belirten Başkan Bozdemir, "yıllardan beri kasabalarında imece usulünün hala yaşatıldığını" belirtti. Sorgun’a 21 kilometre uzaklıkta,2 bin 500 nüfusa sahip ilçenin en büyük kasabası olan Bahadın'da yaşayan vatandaşlar her şeyi resmi kurumlardan beklemek yerine kendi ihtiyaçlarını imece usulü ile gideriyor.  Halkın gelenek ve göreneklerine bağlı oldukları kadar, belediyeye de bir o kadar destek olduklarını söyleyen Bozdemir “Kasabamızın en önemli özelliklerinden başta geleni geçmişinden günümüze kadar gelen ortak hizmet kültürüdür. Düğünlerimiz, cenazelerimiz ve asker uğurlama gibi geleneklerimizi hala yaşatmaya çalışıyoruz. İmece usulü hizmet etmek bizim geçmişimizden gelen bir gelenektir. Mezarlıkların temizlenmesi, doğal afetlerde zarar gören vatandaşlarımızın ürünlerinin imece ile ekilmesi, pekmez kaynatma, bağ gözü açma gibi gerek kasabamızın olsun, gerekse vatandaşlarımızın olsun birçok sorunu, imece usulüyle çözümleniyor” dedi. CENAZE YEMEKLERİNİ KALDIRDIK, KİMSESİZLER İÇİN AŞEVİ YAPTIK Toplumun büyük bir bölümünün tepkisini çeken cenazelerde yemek verme uygulamasını kaldırdıklarını vurgulayan Bozdemir şunları kaydetti:“Vatandaş cenaze yemeğine vereceği parayı, hayatını kaybeden yakını için beldenin farklı noktalarına hayırda bulunuyor. Bizim geleneğimizde cenaze evinde yemek yenmez. Cenaze evine yemek gider geleneğini sürdürüyoruz”Bozdemir, kimsesiz ve fakir vatandaşlar için Belediye tarafından aşevi açtıklarını ve burada hiç ayrım yapmadan aç olan herkese yemek verdiklerinin altını çizerek “40 metrekare kapalı alanı bulunan aşevinden, ihtiyacı olan tüm vatandaşlar yararlanabiliyor. Dar gelirli vatandaşlar aşevinde yemek yedikleri gibi, evlerine de götürebiliyorlar. Yemekler, kışın soğuk havalarda bu hizmetimiz kapalı alanda, havaların müsait olduğu günlerde de aşevinin bahçesinde veriliyor. Aşevinde pişirilen yemeklerin giderleri Bahadın Belediyesi, iş insanları ve Bahadın halkı tarafından karşılanıyor” ifadelerini kullandı.
Gelenek ve göreneklerine bağlılığı ile bilinen Sorgun’a bağlı Bahadın Kasabasında yıllarca devam ettirilen imece geleneği, hala yaşatılmaya devam ediyor. Sorgun Medya Gazetesi'nden Durali Doğan, Şahin Özmen, Rasim Doğan ve Halit Yılmaz, Bahadın Belediye Başkanı Yurtseven Bozdemir’i makamında ziyaret ettiler.

Bu Kasabada İmece Hala Yaşatılıyor

 

Gelenek ve göreneklerine bağlılığı ile bilinen Sorgun’a bağlı Bahadın Kasabasında yıllarca devam ettirilen imece geleneği, hala yaşatılmaya devam ediyor. Sorgun Medya Gazetesi'nden Durali Doğan, Şahin Özmen, Rasim Doğan ve Halit Yılmaz, Bahadın Belediye Başkanı Yurtseven Bozdemir’i makamında ziyaret ettiler. Yapılan ziyaretten çok memnun olduğunu belirten Başkan Bozdemir, "yıllardan beri kasabalarında imece usulünün hala yaşatıldığını" belirtti. Sorgun’a 21 kilometre uzaklıkta,2 bin 500 nüfusa sahip ilçenin en büyük kasabası olan Bahadın'da yaşayan vatandaşlar her şeyi resmi kurumlardan beklemek yerine kendi ihtiyaçlarını imece usulü ile gideriyor.  Halkın gelenek ve göreneklerine bağlı oldukları kadar, belediyeye de bir o kadar destek olduklarını söyleyen Bozdemir “Kasabamızın en önemli özelliklerinden başta geleni geçmişinden günümüze kadar gelen ortak hizmet kültürüdür. Düğünlerimiz, cenazelerimiz ve asker uğurlama gibi geleneklerimizi hala yaşatmaya çalışıyoruz. İmece usulü hizmet etmek bizim geçmişimizden gelen bir gelenektir. Mezarlıkların temizlenmesi, doğal afetlerde zarar gören vatandaşlarımızın ürünlerinin imece ile ekilmesi, pekmez kaynatma, bağ gözü açma gibi gerek kasabamızın olsun, gerekse vatandaşlarımızın olsun birçok sorunu, imece usulüyle çözümleniyor” dedi.

CENAZE YEMEKLERİNİ KALDIRDIK, KİMSESİZLER İÇİN AŞEVİ YAPTIK

Toplumun büyük bir bölümünün tepkisini çeken cenazelerde yemek verme uygulamasını kaldırdıklarını vurgulayan Bozdemir şunları kaydetti:“Vatandaş cenaze yemeğine vereceği parayı, hayatını kaybeden yakını için beldenin farklı noktalarına hayırda bulunuyor. Bizim geleneğimizde cenaze evinde yemek yenmez. Cenaze evine yemek gider geleneğini sürdürüyoruz”Bozdemir, kimsesiz ve fakir vatandaşlar için Belediye tarafından aşevi açtıklarını ve burada hiç ayrım yapmadan aç olan herkese yemek verdiklerinin altını çizerek “40 metrekare kapalı alanı bulunan aşevinden, ihtiyacı olan tüm vatandaşlar yararlanabiliyor. Dar gelirli vatandaşlar aşevinde yemek yedikleri gibi, evlerine de götürebiliyorlar. Yemekler, kışın soğuk havalarda bu hizmetimiz kapalı alanda, havaların müsait olduğu günlerde de aşevinin bahçesinde veriliyor. Aşevinde pişirilen yemeklerin giderleri Bahadın Belediyesi, iş insanları ve Bahadın halkı tarafından karşılanıyor” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.