Yerköy'de karpuz hasadı

GÜNDEM 25.08.2021 - 20:30, Güncelleme: 20.06.2022 - 14:44
 

Yerköy'de karpuz hasadı

Yozgat'ın Yerköy ilçesinde Türkiye'nin bir çok bölgesine göre geç hasadı yapılan organik karpuz ve kavun hasadına başlanıldı, pazar ve market tezgahlarındaki yerini aldı.
Yozgat'ın Yerköy ilçesinde Türkiye'nin bir çok bölgesine göre geç hasadı yapılan organik karpuz ve kavun hasadına başlanıldı, pazar ve market tezgahlarındaki yerini aldı. Yozgat’ta organik olarak üretimi yapılan kavun ve karpuz hasadı devam ederken, bu yıl önceki yıllara göre talebin fazla olduğu bildirildi. Yurdun diğer bölgelerinde karpuz hasadının tamamlanmasının ardından, Yozgat’ın Yerköy ilçesine bağlı Sekili köyü bölgesinde yetişen karpuz, pazar tezgahlarında yerini almaya başladı. Diğer bölgelerde kuraklığa bağlı olarak karpuz ve kavunun tarlada gelişimini sürdüremeyip, verimin düşmesi, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle, Yozgat’ın Sekili Bölgesinde yaklaşık 15 bin dekar civarında bir alanda ekimi yapılın karpuz ve kavuna olan talebi de artırdı.  Ağustos ayının ilk haftasından itibaren Yerköy ilçesinin Sekili Köyü ve çevresindeki tarım alanlarında hasadına başlanılan karpuz ile kavunun Eylül ayının sonlarına kadar devam ettiği bildirildi. Kavunla ilgili hasada yeni başlanıldığı bildirildi. Ürününü tarlada satan çiftçiler, bölgesinde yetişen kavun ve karpuzun şeker oranının yüksek olmasının lezzetini artırdığını, bu nedenle başta Ankara, Çorum, Tokat, Samsun, Kırşehir, Sivas olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinden alıcı bulduğunun altı çizdi. Yozgat’ın diğer bazı ilçelerinde de kavun ve karpuz yetiştiriciliğinin yapıldığı hatırlatılarak, ancak Sekili Bölgesi’nde yetiştirilen kavun ve karpuzun farklı özelliklerinin bulunduğu hatırlatıldı. Sekili Bölgesi’nde Delice Irmağı kenarında sulu tarım yapıldığı, diğer alanlarda ise kuru tarım yapıldığı aktarılarak, ‘’Tuzlu ve kumlu toprakta yetişen kavun ve karpuzun rengi diğer ürünlerinden farklı ama tadı onlardan daha güzel. Diğer bir özelliği ise Türkiye’nin tüm bölgelerinde kavun-karpuzu hasadı tamamlandıktan sonra burada hasada başlanılıyor almasıdır’’ denildi. Yozgat’ın Yerköy ilçesi Seki Bölgesinde yer alan Süleymanlı Köyünde 25 yıldır kavun ve karpuz yetiştiriciliği yapan Sait Hayran, bu yıl fiyatların önceki yıllara göre iyi olduğunu, bölgedeki kavuk ve karpuz tarlalarının kuraklıktan fazla etkilenmediğini anlattı.  Sait Hayran, ‘’Bölgemizde kavun ve karpuz, diğer bölgelere göre geç ekilip, geç hasadı yapılmaktadır. Bu nedenle diğer bölgeler yağışların düşmemesi nedeniyle kuraklıktan fazlasıyla etkilendiler. Bizim bölgemizde ise kavun ve karpuzun yetişme döneminde havalar soğudu az da olsa yağış düştü. Bu da karpuz ve kavuna olumlu yönde etki yaptı, kuraklık zarar vermedi’’ dedi. 
Yozgat'ın Yerköy ilçesinde Türkiye'nin bir çok bölgesine göre geç hasadı yapılan organik karpuz ve kavun hasadına başlanıldı, pazar ve market tezgahlarındaki yerini aldı.

Yozgat'ın Yerköy ilçesinde Türkiye'nin bir çok bölgesine göre geç hasadı yapılan organik karpuz ve kavun hasadına başlanıldı, pazar ve market tezgahlarındaki yerini aldı.

Yozgat’ta organik olarak üretimi yapılan kavun ve karpuz hasadı devam ederken, bu yıl önceki yıllara göre talebin fazla olduğu bildirildi. Yurdun diğer bölgelerinde karpuz hasadının tamamlanmasının ardından, Yozgat’ın Yerköy ilçesine bağlı Sekili köyü bölgesinde yetişen karpuz, pazar tezgahlarında yerini almaya başladı.

Diğer bölgelerde kuraklığa bağlı olarak karpuz ve kavunun tarlada gelişimini sürdüremeyip, verimin düşmesi, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle, Yozgat’ın Sekili Bölgesinde yaklaşık 15 bin dekar civarında bir alanda ekimi yapılın karpuz ve kavuna olan talebi de artırdı.

 Ağustos ayının ilk haftasından itibaren Yerköy ilçesinin Sekili Köyü ve çevresindeki tarım alanlarında hasadına başlanılan karpuz ile kavunun Eylül ayının sonlarına kadar devam ettiği bildirildi.

Kavunla ilgili hasada yeni başlanıldığı bildirildi. Ürününü tarlada satan çiftçiler, bölgesinde yetişen kavun ve karpuzun şeker oranının yüksek olmasının lezzetini artırdığını, bu nedenle başta Ankara, Çorum, Tokat, Samsun, Kırşehir, Sivas olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinden alıcı bulduğunun altı çizdi.

Yozgat’ın diğer bazı ilçelerinde de kavun ve karpuz yetiştiriciliğinin yapıldığı hatırlatılarak, ancak Sekili Bölgesi’nde yetiştirilen kavun ve karpuzun farklı özelliklerinin bulunduğu hatırlatıldı.

Sekili Bölgesi’nde Delice Irmağı kenarında sulu tarım yapıldığı, diğer alanlarda ise kuru tarım yapıldığı aktarılarak, ‘’Tuzlu ve kumlu toprakta yetişen kavun ve karpuzun rengi diğer ürünlerinden farklı ama tadı onlardan daha güzel. Diğer bir özelliği ise Türkiye’nin tüm bölgelerinde kavun-karpuzu hasadı tamamlandıktan sonra burada hasada başlanılıyor almasıdır’’ denildi.

Yozgat’ın Yerköy ilçesi Seki Bölgesinde yer alan Süleymanlı Köyünde 25 yıldır kavun ve karpuz yetiştiriciliği yapan Sait Hayran, bu yıl fiyatların önceki yıllara göre iyi olduğunu, bölgedeki kavuk ve karpuz tarlalarının kuraklıktan fazla etkilenmediğini anlattı.

 Sait Hayran, ‘’Bölgemizde kavun ve karpuz, diğer bölgelere göre geç ekilip, geç hasadı yapılmaktadır. Bu nedenle diğer bölgeler yağışların düşmemesi nedeniyle kuraklıktan fazlasıyla etkilendiler. Bizim bölgemizde ise kavun ve karpuzun yetişme döneminde havalar soğudu az da olsa yağış düştü. Bu da karpuz ve kavuna olumlu yönde etki yaptı, kuraklık zarar vermedi’’ dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.