Yozgat Türkiye’de maden zengini iller arasında

DÜNYA 26.06.2024 - 16:48, Güncelleme: 26.06.2024 - 16:48
 

Yozgat Türkiye’de maden zengini iller arasında

Yozgat Türkiye’de maden zengini iller arasında
gat’ın Türkiyede maden zengini iller arasında yer aldığı ve oldukça kıymetli maden yataklarına ev sahipliği yaptığı  saptandı. Yozgat’ın yeraltı madenleri bakımından çok çeşitlilik arz ettiği, coğrafi bakımdan Başkent Ankara’ya yakın olması, Doğu ile Batıyı bağlayan ana karayolu üzerinde bulunması nedeniyle konumu bakımdan da değer taşıdığına vurgu yapılan MTA raporunda “Yozgat ili sahip olduğu jeolojik yapı gereği maden çeşitliliği yönünden zengin bir ilimizdir. İl ve yakın çevresinde yapılan çalışmalar sonucunda çok çeşitli metalik maden ve endüstriyel hammadde yatak ve zuhurları ortaya çıkarılmıştır’’ denildi. Yozgat’ta kurşun-çinko, demir, manganez, feldispat, kaya tuzu, kireçtaşı, kuvarsit, tuğla-kiremit, florit, grafit ve çimento hammaddelerinin bulunduğu, metalik madenlerden demir yatak ve zuhurlarının çoğunlukla Akdağmadeni, Sorgun ve Sarıkaya ilçelerinde yer aldığı aktarıldı. Raporda, Akdağmadeni-Karapınar demir yatağında Demir Oksit tenörlü 8.5 milyon ton görünür ve muhtemel rezerv hesaplandığı ancak düşük tenör ve yüksek Silisyum dioksit içeriği nedeniyle bu madenlerin işletilemediği ifade edildi.  Sorgun ve Sarıkaya civarında ise demir zuhurları bulunduğuna yer verilen raporda “Sarıkaya zuhurlarının toplam görünür ve muhtemel rezervi yaklaşık 100 milyon 600 bin ton olarak belirlenmiş olup, yüzde demir içerikleri 17 ile 39 arasındadır. Ancak Sarıkaya demir zuhurları da tenörlerinin düşük olması ve örtü nedeniyle işletilememektedir’’ denildi. Yozgat il genelinde çok sayıda manganez cevherleşmelerinin mevcut olduğu, bunların çoğunluğunun küçük boyutlu zuhurlar şeklinde olduğuna vurgu yapılarak, sadece Akdağmadeni-Pazarcık ve Kartalköy zuhurlarının sırasıyla yüzde 21.23 ve yüzde 29.13 manganez tenörlerine sahip bulunduğu, bu zuhurlardan Pazarcık zuhurunun rezervinin ise 500 ton olduğu aktarıldı. Raporda ayrıca Bakır-Kurşun-Çinko cevherleşmelerine Yozgat Merkez, Yerköy, Boğazlıyan, Sarıkaya ve Akdağmadeni ilçelerinde rastlanıldığı, bunlar arasında en önemlisinin Akdağmadeni ilçesindeki kurşun-çinko yatağı olduğu, bu yatakta yüzde 8 Çinko ve yüzde 4 Kurşun tenörlü toplam 500 bin ton rezerv belirlendiği ve geçmiş yıllarda işletildiği de hatırlatıldı.(Haber Merkezi)
Yozgat Türkiye’de maden zengini iller arasında

gat’ın Türkiyede maden zengini iller arasında yer aldığı ve oldukça kıymetli maden yataklarına ev sahipliği yaptığı  saptandı.
Yozgat’ın yeraltı madenleri bakımından çok çeşitlilik arz ettiği, coğrafi bakımdan Başkent Ankara’ya yakın olması, Doğu ile Batıyı bağlayan ana karayolu üzerinde bulunması nedeniyle konumu bakımdan da değer taşıdığına vurgu yapılan MTA raporunda “Yozgat ili sahip olduğu jeolojik yapı gereği maden çeşitliliği yönünden zengin bir ilimizdir. İl ve yakın çevresinde yapılan çalışmalar sonucunda çok çeşitli metalik maden ve endüstriyel hammadde yatak ve zuhurları ortaya çıkarılmıştır’’ denildi.
Yozgat’ta kurşun-çinko, demir, manganez, feldispat, kaya tuzu, kireçtaşı, kuvarsit, tuğla-kiremit, florit, grafit ve çimento hammaddelerinin bulunduğu, metalik madenlerden demir yatak ve zuhurlarının çoğunlukla Akdağmadeni, Sorgun ve Sarıkaya ilçelerinde yer aldığı aktarıldı.
Raporda, Akdağmadeni-Karapınar demir yatağında Demir Oksit tenörlü 8.5 milyon ton görünür ve muhtemel rezerv hesaplandığı ancak düşük tenör ve yüksek Silisyum dioksit içeriği nedeniyle bu madenlerin işletilemediği ifade edildi.
 Sorgun ve Sarıkaya civarında ise demir zuhurları bulunduğuna yer verilen raporda “Sarıkaya zuhurlarının toplam görünür ve muhtemel rezervi yaklaşık 100 milyon 600 bin ton olarak belirlenmiş olup, yüzde demir içerikleri 17 ile 39 arasındadır. Ancak Sarıkaya demir zuhurları da tenörlerinin düşük olması ve örtü nedeniyle işletilememektedir’’ denildi.
Yozgat il genelinde çok sayıda manganez cevherleşmelerinin mevcut olduğu, bunların çoğunluğunun küçük boyutlu zuhurlar şeklinde olduğuna vurgu yapılarak, sadece Akdağmadeni-Pazarcık ve Kartalköy zuhurlarının sırasıyla yüzde 21.23 ve yüzde 29.13 manganez tenörlerine sahip bulunduğu, bu zuhurlardan Pazarcık zuhurunun rezervinin ise 500 ton olduğu aktarıldı.

Raporda ayrıca Bakır-Kurşun-Çinko cevherleşmelerine Yozgat Merkez, Yerköy, Boğazlıyan, Sarıkaya ve Akdağmadeni ilçelerinde rastlanıldığı, bunlar arasında en önemlisinin Akdağmadeni ilçesindeki kurşun-çinko yatağı olduğu, bu yatakta yüzde 8 Çinko ve yüzde 4 Kurşun tenörlü toplam 500 bin ton rezerv belirlendiği ve geçmiş yıllarda işletildiği de hatırlatıldı.(Haber Merkezi)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.