Sorgun Devlet Hastanesi Başhekimi Öztürk’ten sıcak hava uyarısı

GÜNDEM 16.07.2024 - 07:28, Güncelleme: 16.07.2024 - 07:28
 

Sorgun Devlet Hastanesi Başhekimi Öztürk’ten sıcak hava uyarısı

Sorgun Devlet Hastanesi Başhekimi Öztürk’ten sıcak hava uyarısı
Sorgun Devlet Hastanesi Başhekimi Öztürk’ten sıcak hava uyarısı Hava sıcaklıklarının bir hayli arttığı şu günlerde, Sorgun Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ümit Öztürk’ten, insanların sağlıklarını koruyabilmeleri için yapmaları gerekenler konusunda uyarılar geldi. Dayanılmaz sıcakların sağlımız için büyük tehdit olduğunu belirten Öztürk, bu havaları zarar görmeden nasıl atlatmalı, sıcağa karşı ne önlemler almalı konusunda açıklamalarda bulundu. İnsanlara öncelikle aşırı sıcak havada mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalarını öneren Öztürk “Zorunlu olarak dışarı çıktığınız durumlarda gölge yerleri tercih edin ve dışarıda uzun süre kalmamaya dikkat edin. Aşırı sıcaklarda vücut, ısısını korumak için bazı tepkiler verir ve bu durum kalbin iş yükünü artırır. Bu iş yükü artışıyla kalp yetersizliği olanların şikâyetleri ağırlaşabilir, çarpıntı, solunum sıkıntısı gelişebilir. Sıvı kaybı nedeniyle kanın akışkanlığı azalır ve kanda pıhtılaşma eğilimi artar, bu durum kalp krizlerini tetikleyebilir. Terlemenin neden olduğu sıvı ve elektrolit dengesizlikler nedeniyle ritim problemleri de artış gösterebilir. Terlemenin neden olduğu sıvı ve elektrolit dengesizlikler nedeniyle ritim problemleri artış gösterebilir. Bu dönemlerde tansiyonu takip ederek ilaç dozunu azaltmak gerekebilir fakat tansiyonu ölçmeye devam etmek lazım” dedi. Sıcak havalarda serinlemek amacıyla kullanılan klimalara da dikkat çeken Öztürk “Klimalı ortamlar insanlara serinlik veriyor. Ancak çok soğuk ortamdan çok sıcak ortama ani geçişleri doğru bulmuyoruz. Bu, dolaşım sistemini olumsuz etkiliyor. Örneğin saunadan çıkanların soğuk duşa girmesi gibi. Çok sıcaktan klima altına geçmek doğrudan olumsuz etki göstermeyebilir ama kalbi yorar. Ani damar genişlemesi, ardından damarlarda büzüşmeye neden olur. Ofis çalışanları da sürekli ayaklarını sarkıtarak oturduğu için kan aşağıda gölleniyor. Sıcaklarda ekstra damar genişlemesi oluyor ve pıhtı atma riski yükseliyor. Özellikle ofis çalışanları bacak egzersizleri yapsın, ayaklarını hareket ettirsin, baldırlarını çalıştırsın.” İfadelerini kullandı. Öztürk şu önerilerde bulundu: “11.00 ile 15.00 saatleri arasında mümkünse dışarı çıkmayın. Dışarı çıkanlar şapka taksın,  gölgede kalsın. Acılı, tuzlu yiyecek ve kafeinli içecekler susuzluğu arttırır. Döner, kebap, kızartma gibi yağlı yiyeceklerden kaçının.  Hipertansiyon ve böbrek hastası olmayanlar terlemeyle kaybedilen mineralleri yerine koymak için madensuyu içebilir.”  (ALPARSLAN GAZİ DOĞAN)
Sorgun Devlet Hastanesi Başhekimi Öztürk’ten sıcak hava uyarısı

Sorgun Devlet Hastanesi Başhekimi Öztürk’ten sıcak hava uyarısı

Hava sıcaklıklarının bir hayli arttığı şu günlerde, Sorgun Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ümit Öztürk’ten, insanların sağlıklarını koruyabilmeleri için yapmaları gerekenler konusunda uyarılar geldi.

Dayanılmaz sıcakların sağlımız için büyük tehdit olduğunu belirten Öztürk, bu havaları zarar görmeden nasıl atlatmalı, sıcağa karşı ne önlemler almalı konusunda açıklamalarda bulundu.

İnsanlara öncelikle aşırı sıcak havada mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalarını öneren Öztürk “Zorunlu olarak dışarı çıktığınız durumlarda gölge yerleri tercih edin ve dışarıda uzun süre kalmamaya dikkat edin.

Aşırı sıcaklarda vücut, ısısını korumak için bazı tepkiler verir ve bu durum kalbin iş yükünü artırır. Bu iş yükü artışıyla kalp yetersizliği olanların şikâyetleri ağırlaşabilir, çarpıntı, solunum sıkıntısı gelişebilir. Sıvı kaybı nedeniyle kanın akışkanlığı azalır ve kanda pıhtılaşma eğilimi artar, bu durum kalp krizlerini tetikleyebilir. Terlemenin neden olduğu sıvı ve elektrolit dengesizlikler nedeniyle ritim problemleri de artış gösterebilir. Terlemenin neden olduğu sıvı ve elektrolit dengesizlikler nedeniyle ritim problemleri artış gösterebilir. Bu dönemlerde tansiyonu takip ederek ilaç dozunu azaltmak gerekebilir fakat tansiyonu ölçmeye devam etmek lazım” dedi.

Sıcak havalarda serinlemek amacıyla kullanılan klimalara da dikkat çeken Öztürk “Klimalı ortamlar insanlara serinlik veriyor. Ancak çok soğuk ortamdan çok sıcak ortama ani geçişleri doğru bulmuyoruz. Bu, dolaşım sistemini olumsuz etkiliyor. Örneğin saunadan çıkanların soğuk duşa girmesi gibi. Çok sıcaktan klima altına geçmek doğrudan olumsuz etki göstermeyebilir ama kalbi yorar. Ani damar genişlemesi, ardından damarlarda büzüşmeye neden olur. Ofis çalışanları da sürekli ayaklarını sarkıtarak oturduğu için kan aşağıda gölleniyor. Sıcaklarda ekstra damar genişlemesi oluyor ve pıhtı atma riski yükseliyor. Özellikle ofis çalışanları bacak egzersizleri yapsın, ayaklarını hareket ettirsin, baldırlarını çalıştırsın.” İfadelerini kullandı.

Öztürk şu önerilerde bulundu:

“11.00 ile 15.00 saatleri arasında mümkünse dışarı çıkmayın. Dışarı çıkanlar şapka taksın,  gölgede kalsın. Acılı, tuzlu yiyecek ve kafeinli içecekler susuzluğu arttırır. Döner, kebap, kızartma gibi yağlı yiyeceklerden kaçının.  Hipertansiyon ve böbrek hastası olmayanlar terlemeyle kaybedilen mineralleri yerine koymak için madensuyu içebilir.”  (ALPARSLAN GAZİ DOĞAN)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.