Sorgun Kaymakamı İhsan Emre Aydın ilçemizdeki kazıları ziyaret etti

GÜNDEM 25.07.2024 - 08:51, Güncelleme: 25.07.2024 - 09:11
 

Sorgun Kaymakamı İhsan Emre Aydın ilçemizdeki kazıları ziyaret etti

Sorgun Kaymakamı İhsan Emre Aydın ilçemizdeki kazıları ziyaret etti
Sorgun Kaymakamı İhsan Emre Aydın ilçemizdeki kazıları ziyaret etti Sorgun Kaymakamı İhsan Emre Aydın, Peyniryemez köyündeki Çadırhöyük ile Büyüktaşlık köyündeki Uşaklıhöyük kazılarını ziyaret etti. Çadırhöyük Kazı Başkanı Sharon Steadman, Kazı Başkan Yardımcısı Burcu Yıldırım ve Arazi Direktörü Emrah Dinç, Kaymakam Aydın’a çalışmaların çok uzun yıllar devam edeceği bilgisini alan Kaymakam Aydın, Çadır Höyük'ün Yozgat tarihi açısından da önemli olduğunu belirtti. Aydın Sorgun’da ki bu kazıları çok önemsediklerini belirterek şunları kaydetti: “Çadır Höyük kazıları eski medeniyetlerden günümüze kadar gelmiş tarihi ve burada hangi uygarlıkların yaşadığını, neler yaptıklarını ortaya çıkarmak açısından çok önemli.  Burada 6 bin yıllık eserleri ince ince kazılarak gün yüzüne çıkarılıyor, bu da geleceğe ışık tutuyor” Peyniryemez köyünde yer alan Çadır Höyük’te ki kazılarla ilgili açıklamalarda bulunan Kazı Başkanı Sharon Steadman da, kazı ekibinin fırça ve küçük malzemelerle santim santim kazdıkları toprakta, tarihi bulgulara ulaşmaya çalıştıklarını belirtti. Çadır Höyük'te en erken milattan önce yaklaşık 4 binden milattan sonra Bizans dönemine kadar kesintisiz bir yerleşim görüldüğünü söyleyen Steadman "Höyükte 6 bin yıllık teknolojik, sosyolojik gelişimi okumak mümkün. Höyükte kalkolitik dönemden başlayan yerleşim erken Tunç Çağı, Hitit, Demir Çağ, Roma, Helenistik dönem ve en son Bizans ile son bulmakta. Kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Erken dönemden günümüze kadar üretim teknolojileri, besin teknolojileri, sosyal ilişkiler, bütün bu yapının nasıl biçimlendiğini Çadır Höyük kazılarındaki bilgilerle anlamak mümkün. Yapılan kazı çalışmalarında 6 bin yılın da altına inip neolitik dönemi de bulmayı umuyoruz." Dedi. Erdem, Çadır Höyük'te kalkolitik dönemden itibaren çanak çömlek bulgularına rastlandığını anlatarak, "Üretilen ürünlerin çevredeki yerleşim yerlerine satılarak ticaret yapıldığını anlıyoruz. Dolayısıyla erken dönem üretim teknolojisini anlamak açısından Çadır Höyük bize çok önemli bilgiler veriyor. " ifadelerini kullandı. Kazı Başkan Yardımcısı Burcu Yıldırım da 2011'den beri Çadır Höyük'te kazı çalışmalarına katıldığını ifade ederek, Hollanda Leiden Üniversitesinde doktora yaptığını ve Çadır Höyük'ten çıkan çocuk mezarları üzerine tez hazırladığını dile getirerek "Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Peyniryemez köyünde bulunan höyük, 240'a 185 metre boyutlarında ve 32 metre yükseklikte bir yerleşim yeri. 1998'den itibaren günümüze kadar her yıl kazı çalışmaları yapılmakta." dedi. (SEMA ÖZMEN)
Sorgun Kaymakamı İhsan Emre Aydın ilçemizdeki kazıları ziyaret etti

Sorgun Kaymakamı İhsan Emre Aydın ilçemizdeki kazıları ziyaret etti

Sorgun Kaymakamı İhsan Emre Aydın, Peyniryemez köyündeki Çadırhöyük ile Büyüktaşlık köyündeki Uşaklıhöyük kazılarını ziyaret etti.

Çadırhöyük Kazı Başkanı Sharon Steadman, Kazı Başkan Yardımcısı Burcu Yıldırım ve Arazi Direktörü Emrah Dinç, Kaymakam Aydın’a çalışmaların çok uzun yıllar devam edeceği bilgisini alan Kaymakam Aydın, Çadır Höyük'ün Yozgat tarihi açısından da önemli olduğunu belirtti.

Aydın Sorgun’da ki bu kazıları çok önemsediklerini belirterek şunları kaydetti:

“Çadır Höyük kazıları eski medeniyetlerden günümüze kadar gelmiş tarihi ve burada hangi uygarlıkların yaşadığını, neler yaptıklarını ortaya çıkarmak açısından çok önemli.  Burada 6 bin yıllık eserleri ince ince kazılarak gün yüzüne çıkarılıyor, bu da geleceğe ışık tutuyor”

Peyniryemez köyünde yer alan Çadır Höyük’te ki kazılarla ilgili açıklamalarda bulunan Kazı Başkanı Sharon Steadman da, kazı ekibinin fırça ve küçük malzemelerle santim santim kazdıkları toprakta, tarihi bulgulara ulaşmaya çalıştıklarını belirtti.

Çadır Höyük'te en erken milattan önce yaklaşık 4 binden milattan sonra Bizans dönemine kadar kesintisiz bir yerleşim görüldüğünü söyleyen Steadman "Höyükte 6 bin yıllık teknolojik, sosyolojik gelişimi okumak mümkün. Höyükte kalkolitik dönemden başlayan yerleşim erken Tunç Çağı, Hitit, Demir Çağ, Roma, Helenistik dönem ve en son Bizans ile son bulmakta. Kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Erken dönemden günümüze kadar üretim teknolojileri, besin teknolojileri, sosyal ilişkiler, bütün bu yapının nasıl biçimlendiğini Çadır Höyük kazılarındaki bilgilerle anlamak mümkün. Yapılan kazı çalışmalarında 6 bin yılın da altına inip neolitik dönemi de bulmayı umuyoruz." Dedi.

Erdem, Çadır Höyük'te kalkolitik dönemden itibaren çanak çömlek bulgularına rastlandığını anlatarak, "Üretilen ürünlerin çevredeki yerleşim yerlerine satılarak ticaret yapıldığını anlıyoruz. Dolayısıyla erken dönem üretim teknolojisini anlamak açısından Çadır Höyük bize çok önemli bilgiler veriyor. " ifadelerini kullandı.

Kazı Başkan Yardımcısı Burcu Yıldırım da 2011'den beri Çadır Höyük'te kazı çalışmalarına katıldığını ifade ederek, Hollanda Leiden Üniversitesinde doktora yaptığını ve Çadır Höyük'ten çıkan çocuk mezarları üzerine tez hazırladığını dile getirerek "Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Peyniryemez köyünde bulunan höyük, 240'a 185 metre boyutlarında ve 32 metre yükseklikte bir yerleşim yeri. 1998'den itibaren günümüze kadar her yıl kazı çalışmaları yapılmakta." dedi. (SEMA ÖZMEN)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.