Durali Doğan
Köşe Yazarı
Durali Doğan
b
 

ADALET YERİNİ BULSUN İSTERSE KIYAMET KOPSUN

ADALET YERİNİ BULSUN  İSTERSE KIYAMET KOPSUN Adalet isteyenlerin her zaman haykırdığı bir söz: -“Adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun.” Bu sözün bir İngiliz Rahibe ait olduğu söylenir.  Roma İmparatoru 1. FERDİNAND hoşuna gittiği için ülkesini yönetirken bu sözü slogan olarak kullanmış.  Bu söz bir başka söyleyişle "Bırakın, gökyüzü düşse de adalet yerini bulsun" olarak kayıtlara geçmiştir. Neden söylendiğine dair ilginç bir de hikayesi vardır: 1839 tarihinde köleleri taşıyan AMİSTAD gemisinin yolcularından 50 kölenin verdiği özgürlük mücadelesinde isyan eden köleler mürettebatla savaşarak gemiyi ele geçirirler. Fakat geminin subayı bir oyun kurarak güzergah konusunda aldatır ve onları Newyork'a götürür. Evlerine geldiklerine inanan köleler gemiden indiklerinde isyan çıkarmak ve cinayet işlemek suçuyla tutuklanır ve hapse atılırlar. Olayı İspanya Kraliçesi duyar. Kraliçe o geminin ve içindeki kölelerin İspanya'ya ait olduğunu ve kölelerin en ağır şekilde cezalandırılmalarını ister. Köleler mahkemeye çıkar. Dava yüksek mahkemeye taşınır.  İşte bu dava görülürken, kölelerin davayı kazanması durumunda bir iç savaş çıkacağı tehdidi olduğu ortaya yayılır. Zamanın ABD Başkanı  yüksek yargıçlara şöyle seslenir; - Mahkeme Kanunlara saygı gösterip bu insanların haklarını teslim ederse iç savaş çıkacakmış, deniyor. Çıkacaksa bırakın çıksın. Adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun. Aslında doğrusu da bu değil mi! Adalet yerini bulduğunda değil, adalet yerini bulmadığında kıyamet kopar.  Devletin dini adalettir. Adalet tecelli etmezse unutmayalım ki; her tür mahkemeden daha yüksek bir mahkeme vardır, o da vicdandır. O diğer bütün adalet sistemlerinin üzerindedir" CAMİYİ YIKIN, ADALETİ YIKMAYIN Yöneticilikteki adalet anlayışı dolayısıyla kendisine "Adalet mülkün temelidir" sözü atfedilen ya Hazreti Ömer. İster Müslüman olsun, ister gayrimüslim onlar hakkında verdiği kararlar adildi. Adaletine güvenilen ve sığınılan bir halife idi Hz. Ömer… Mehmet Akif Ersoy ise Hazreti Ömer'in yaşlı bir kadınla arasında geçen konuşmayı aktardığı "Koca Karı ile Ömer" isimli şiirinde; - "Kenar-ı Dicle'de bir kurt aşırsa bir koyunu,  Gelir de adl-i İlahi Ömer'den sorar onu.  Sözleriyle onun adalet ve yöneticiliğindeki sorumluluğunu anlatır. “Camiyi yıkın, adaleti yıkmayın diyen bir Hz. Ömer. Bir Yahudi, Hz. Ömer’in yanına gelir: - ‘ Ya Ömer, filan yerde cami yapılıyor. Camiyi yaparken benim arsamın da bir bölümüne girdiler. Arsam eksildi.’ der.  Durumu inceleten Hz. Ömer, olayın doğru olduğunu görür. Valiye; - ‘ Camiyi yıkın, ama adaleti yıkmayın. Camiyi yeniden yapın.’ emrini verir. Kıssadan hisse… İbret alana!... Aş, ekmek, su gibi ne çok susadık adalete!
Ekleme Tarihi: 01 Temmuz 2024 - Pazartesi

ADALET YERİNİ BULSUN İSTERSE KIYAMET KOPSUN

ADALET YERİNİ BULSUN
 İSTERSE KIYAMET KOPSUN
Adalet isteyenlerin her zaman haykırdığı bir söz:
-“Adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun.”
Bu sözün bir İngiliz Rahibe ait olduğu söylenir.
 Roma İmparatoru 1. FERDİNAND hoşuna gittiği için ülkesini yönetirken bu sözü slogan olarak kullanmış. 
Bu söz bir başka söyleyişle "Bırakın, gökyüzü düşse de adalet yerini bulsun" olarak kayıtlara geçmiştir.
Neden söylendiğine dair ilginç bir de hikayesi vardır:
1839 tarihinde köleleri taşıyan AMİSTAD gemisinin yolcularından 50 kölenin verdiği özgürlük mücadelesinde isyan eden köleler mürettebatla savaşarak gemiyi ele geçirirler.
Fakat geminin subayı bir oyun kurarak güzergah konusunda aldatır ve onları Newyork'a götürür.
Evlerine geldiklerine inanan köleler gemiden indiklerinde isyan çıkarmak ve cinayet işlemek suçuyla tutuklanır ve hapse atılırlar.
Olayı İspanya Kraliçesi duyar.
Kraliçe o geminin ve içindeki kölelerin İspanya'ya ait olduğunu ve kölelerin en ağır şekilde cezalandırılmalarını ister.
Köleler mahkemeye çıkar. Dava yüksek mahkemeye taşınır. 
İşte bu dava görülürken, kölelerin davayı kazanması durumunda bir iç savaş çıkacağı tehdidi olduğu ortaya yayılır.
Zamanın ABD Başkanı  yüksek yargıçlara şöyle seslenir;
- Mahkeme Kanunlara saygı gösterip bu insanların haklarını teslim ederse iç savaş çıkacakmış, deniyor. Çıkacaksa bırakın çıksın. Adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun.
Aslında doğrusu da bu değil mi!
Adalet yerini bulduğunda değil, adalet yerini bulmadığında kıyamet kopar. 
Devletin dini adalettir.
Adalet tecelli etmezse unutmayalım ki; her tür mahkemeden daha yüksek bir mahkeme vardır, o da vicdandır. O diğer bütün adalet sistemlerinin üzerindedir"
CAMİYİ YIKIN, ADALETİ YIKMAYIN
Yöneticilikteki adalet anlayışı dolayısıyla kendisine "Adalet mülkün temelidir" sözü atfedilen ya Hazreti Ömer.
İster Müslüman olsun, ister gayrimüslim onlar hakkında verdiği kararlar adildi.
Adaletine güvenilen ve sığınılan bir halife idi Hz. Ömer…
Mehmet Akif Ersoy ise Hazreti Ömer'in yaşlı bir kadınla arasında geçen konuşmayı aktardığı "Koca Karı ile Ömer" isimli şiirinde;
- "Kenar-ı Dicle'de bir kurt aşırsa bir koyunu, 
Gelir de adl-i İlahi Ömer'den sorar onu.
 Sözleriyle onun adalet ve yöneticiliğindeki sorumluluğunu anlatır.
“Camiyi yıkın, adaleti yıkmayın diyen bir Hz. Ömer.
Bir Yahudi, Hz. Ömer’in yanına gelir:
- ‘ Ya Ömer, filan yerde cami yapılıyor. Camiyi yaparken benim arsamın da bir bölümüne girdiler. Arsam eksildi.’ der. 
Durumu inceleten Hz. Ömer, olayın doğru olduğunu görür. Valiye;
- ‘ Camiyi yıkın, ama adaleti yıkmayın. Camiyi yeniden yapın.’ emrini verir.
Kıssadan hisse…
İbret alana!...
Aş, ekmek, su gibi ne çok susadık adalete!

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.