Bu yazımda; Sorgun ilçesinin en eski yerleşim yerlerinden olan eski ismi “Sorgun Köyü” adıyla bilinen Çiğdemli beldesinden bahsedeceğim sizlere.
Bu sefer “Geçmişte ilçe olmayı Sorgun’a biz elimizle vermişiz” diyen Çiğdemli Belediye Başkanı Ahmet Sungur vardı ziyaret programımızda.
Anlatılan rivayete göre “Köhne-i Kebir (Sorgun ilçesinin merkez köyü) ilçe olmadan önce ilçelik Sorgun köyüne teklif edilmiş. Köyde sözü geçenler" Asker, memur, gelir, bizim sözümüz geçmez" diye ilçe olmasını istememişler".
Doğru veya yanlış eskiden beri böyle anlatılır.
Ama bir gerçek var ki; eski ismiyle Sorgun köyünün çok eskiye dayanan bir tarihi var.
Sorgun (Sorkun) Sorkunlu Türkmen Cemaati tarafından 1530 yıllarında kurulmuş,
Çiğdemli kasabasındaki mevcut Başkan Sungur’un eski haliyle restore ettireceğiz dediği Çiğdemli beldesindeki Cami-i Kebir ise yaklaşık olarak H. 983 / M. 1575 - 1576 yıllarında yapılmıştır.
Sorgun ilçe merkezindeki yıkılan Salih Paşa Cami'nin yapılış tarihi h. 1228/ m. 1813' tür.
Cami-i Kebir Mütevelli Mahmut Bey tarafından da H. 1167 / M. 1753 - 1754 tamir ettirilmiştir. Salih Paşa Cami, Cami-i Kebir'in tamiratından bile 59 yıl sonra yapıldığına göre Sorgun köyünün Sorgun ilçe merkez köyü olan Köhne-i Kebir'den daha önce kurulduğu ihtimal dahilindedir.
Başkan Sungur ile bir tarih gezintisi yaptıktan sonra bugüne geldik.
Türkiye gündeminde “En Borçlu Belediye” diye yerel ve ulusal basında Çiğdemli’den çok bahsedildi.
Göreve geldikten sonra belediyenin borcunu 11 milyon 234 bin açıklayan Ahmet Sungur “Göreve başladıktan sonra gördüm ki aslında bu borç 13 milyona yaklaşmış. Başkan koltuğuna oturduğum gün haciz memurları da belediyedeydi. Çok sıkıntılar çektik. Seçim sırasında şeffaf belediyecilik konusunda söz vermiştim. İki buçuk senede büyük bir gayretle bu borcu 8 milyona düşürdük.” Diyor ve yaptıklarını şöyle anlatıyor:
- Diğer Belediyeler en fazla 10 kişi ile çalışırken, bizimkinde 35 kişi çalışıyordu. Bütün tepkilere göğüs gererek personel sayımızı azalttık. Kucağımızda bulduğumuz Güneş Enerjisi borcunu yapan firmayla anlaşarak ödedik. Halka hizmette belediye araç gereçlerine, kepçeye belli şartlar getirdik. Belli ücret karşılığında halkımızın ihtiyaçları karşılanmaktadır.”
Başkan Sungur, beldeye hizmette en büyük hayalinin istihdamı sağlayacak 150 kişilik tekstil fabrikası kurmak, bir de bedeyi doğalgaza kavuşturmak olduğunu söylüyor ve “İlgili firmalarla görüştüklerini olumlu bir sonuç alacaklarına inandığını, doğal gaz için de girişimde bulunduğunu ve alana kadar takip edeceğini belirtiyor.
Sungur’dan “Altyapı çalışmaları yanında içme suyu şebeke hattının da yenileneceğini, bir de 15 dönümlük yere Millet Bahçesi yapılması için girişimde bulunduğunu da” öğreniyoruz.
Doğankent, Eymir gibi Çiğdemli beldesine de büyük bir Kültür Merkezi yapılmış. Bu binanın başka hizmetler için de kullanılması için bazı çalışmalar var.
İki binin üzerinde nüfusu olan Çiğdemli beldesine Duralidayılı, İsmailhacılı ve Burunören köyleride mahalle olarak bağlanmış. Belediye bu mahalleler için de su, yol, altyapı, park gibi hizmetlerini karşılamaya çalışıyor. Burunören Mahallesi’ne yapılan açılışına katıldığım Kültür Evi’ne Çiğdemli Belediyesi’nin büyük katkıda bulunduğunu gördüm.
Bu görüşmeden edindiğim kanaatimi açıkça ifade edeyim:
Başkan Ahmet Sungur şeffaf belediyecilik anlayışını yerleştirmiş.
Kimse, Başkan hakkında olumsuz bir şey söylemiyor.
Şahsi ikbali, gelecek kaygısı gütmeden zamanı en iyi nasıl değerlendirebileceğinin gayreti içinde olduğunu gördüm.
Açık, samimi,dürüst, düşüncelerini saklamadan bizlerle paylaştı.
Çok faydalı, güzel, tadında bir ziyaretti.
Sorgun Medya Gazetesi’nden Halit Yılmaz,Rasim Doğan ve şahsım adına bizi izzet-ikramla, samimi, hoş sohbetiyle karşıladığı için Çiğdemli Belediye Başkanı Sayın Ahmet Sungur’a teşekkür ediyor, görevinde başarılar diliyorum.
Çiğdemlili hemşehrilerime de selam ve saygılarımı sunuyorum…