Durali Doğan
Köşe Yazarı
Durali Doğan
b
 

ÇAMURLU KÖYÜ ARAŞTIRMASI

Sorgun'un en eski yerleşim yerlerinden olan Çamurlu bir Alevi köyüdür. Yaptığımız araştırmalarda; Çamurlu (Çamur, Çamurlu) ismine konar göçer Yörükan-Türkmen Cemaati'nin bir adı olarak rastlıyoruz. (1) Elimizdeki en eski Osmanlı kaynaklarında ise Kızılkoca kazasına  bağlı Cema'at-i Çakır Hacılu'ya bağlı bir mezra durumunda olan Çamurlu 1530 tarihli Tahrir Defterinde verilen bilgilere göre, senede 1660 kuruş vergi veren 11 hanelik bu cemaate bağlı olan Çamurlu mezrasının  200 kuruş senelik vergisi vardır.(2) "Bozok Livası Haritası" na göre; Sorkun ilçesine bağlı şu andaki mevcut köylerden 18 köy bu haritada gösterilmektedir. Bu haritada Çamurlu adlı bir yerleşim yerine rastladığımıza göre Çamurlu o yıllarda mezra durumunda olup Bozok'un en eski köylerindendir.  (3) Bozok Livası haritasında ismi var olan Çamurlu; 1575'li yıllarda Kanak-ı Zir Nahiyesine bağlı olarak 15 nüfuslu bir yerleşim yeri olarak görülmektedir (4) Çamurlu köyü ile ilgili ayrıntılı arşiv kaynağına H. 1260 (M. 1844- 1845) yıllarına ait "Temettuat Defterleri"nde rastlamaktayız. Sivas Eyaletinin Havi Olduğu Kazalardan Bozok Kaymakamlığı Dahilinde Ka’in Sorgun Kazasına Tabi Çamurlu Karyesinde Mukim Ahali-i İslamın Emlak ve Arazi ve Temettu’anın Mikdarını Mübeyyen Defterdir Karye-i Çamurlu Hane  1   Numaro 1 Karye-i Mezbure Sakinesinden Türkmen oğlu Ali’nin  Emlak ve Arazi ve Hayvanat Temettu’atı Mecmu’undan Merkumun Bir Senede Temettu’: 673 Hane  2  Numaro 2 Karye-i Mezbure Sakinesinden Çolak oğlu Mehmed Ali’nin Emlak ve Arazi ve Hayvanat Temettu’atı Mecmu’undan Merkumun Bir Senede Temettu’: 1454 Sorgun’un en eski köylerinden olan Çamurlu'nun ilk kurucusunun bu bölgeye Erzurum'un Horasan ilçesinden gelen Çağırkan sülalesinden Satılmış Ağa olduğu rivayet edilmektedir. Yerleşik hayata geçmeden bu köyün olduğu yere gelenler "Çamurlu Çadır" adı verdikleri çadırda otururlarmış. Sonra ev yapmış yerleşmişler. Bir başka rivayete göre de; köyün önceleri daha aşağıda kurulduğu ve buranın bataklık olduğu için "Çamurlu" adı verildiği, sonraki yıllarda köyün yukarı çekildiği anlatılmaktadır. Bu bir rivayettir. Köyün ismini kurucusu olan Çamurlu Cemaati’den aldığını kesin olarak söyleyebiliriz.  Köyün ilk yerleşim yerinin köyün güneyindeki dere yatağı olduğu, sonraki yıllarda evlerin yukarıya taşındığı bu köyden Çağlayan Yıldız tarafından ifade edildi. (6)  Zeyneddin (Doğanlı) köyünden buraya yedi hane gelip yerleştiği daha sonraki yıllarda tekrar Doğanlı'ya göçtükleri söylenmektedir. Bugün Doğanlı Köyün' deki bir mezarlığa "Çamurlu Mezarlığı" denmektedir.
Ekleme Tarihi: 22 Şubat 2022 - Salı

ÇAMURLU KÖYÜ ARAŞTIRMASI

Sorgun'un en eski yerleşim yerlerinden olan Çamurlu bir Alevi köyüdür.

Yaptığımız araştırmalarda; Çamurlu (Çamur, Çamurlu) ismine konar göçer Yörükan-Türkmen Cemaati'nin bir adı olarak rastlıyoruz. (1) Elimizdeki en eski Osmanlı kaynaklarında ise Kızılkoca kazasına  bağlı Cema'at-i Çakır Hacılu'ya bağlı bir mezra durumunda olan Çamurlu 1530 tarihli Tahrir Defterinde verilen bilgilere göre, senede 1660 kuruş vergi veren 11 hanelik bu cemaate bağlı olan Çamurlu mezrasının  200 kuruş senelik vergisi vardır.(2) "Bozok Livası Haritası" na göre; Sorkun ilçesine bağlı şu andaki mevcut köylerden 18 köy bu haritada gösterilmektedir. Bu haritada Çamurlu adlı bir yerleşim yerine rastladığımıza göre Çamurlu o yıllarda mezra durumunda olup Bozok'un en eski köylerindendir.  (3)

Bozok Livası haritasında ismi var olan Çamurlu; 1575'li yıllarda Kanak-ı Zir Nahiyesine bağlı olarak 15 nüfuslu bir yerleşim yeri olarak görülmektedir (4)

Çamurlu köyü ile ilgili ayrıntılı arşiv kaynağına H. 1260 (M. 1844- 1845) yıllarına ait "Temettuat Defterleri"nde rastlamaktayız.

Sivas Eyaletinin Havi Olduğu Kazalardan Bozok Kaymakamlığı Dahilinde Ka’in Sorgun Kazasına Tabi Çamurlu Karyesinde Mukim Ahali-i İslamın Emlak ve Arazi ve Temettu’anın Mikdarını Mübeyyen Defterdir

Karye-i Çamurlu

Hane  1   Numaro 1

Karye-i Mezbure Sakinesinden Türkmen oğlu Ali’nin  Emlak ve Arazi ve Hayvanat Temettu’atı

Mecmu’undan Merkumun Bir Senede Temettu’: 673

Hane  2  Numaro 2

Karye-i Mezbure Sakinesinden Çolak oğlu Mehmed Ali’nin Emlak ve Arazi ve Hayvanat Temettu’atı

Mecmu’undan Merkumun Bir Senede Temettu’: 1454

Sorgun’un en eski köylerinden olan Çamurlu'nun ilk kurucusunun bu bölgeye Erzurum'un Horasan ilçesinden gelen Çağırkan sülalesinden Satılmış Ağa olduğu rivayet edilmektedir. Yerleşik hayata geçmeden bu köyün olduğu yere gelenler "Çamurlu Çadır" adı verdikleri çadırda otururlarmış. Sonra ev yapmış yerleşmişler. Bir başka rivayete göre de; köyün önceleri daha aşağıda kurulduğu ve buranın bataklık olduğu için "Çamurlu" adı verildiği, sonraki yıllarda köyün yukarı çekildiği anlatılmaktadır. Bu bir rivayettir. Köyün ismini kurucusu olan Çamurlu Cemaati’den aldığını kesin olarak söyleyebiliriz.

 Köyün ilk yerleşim yerinin köyün güneyindeki dere yatağı olduğu, sonraki yıllarda evlerin yukarıya taşındığı bu köyden Çağlayan Yıldız tarafından ifade edildi. (6)

 Zeyneddin (Doğanlı) köyünden buraya yedi hane gelip yerleştiği daha sonraki yıllarda tekrar Doğanlı'ya göçtükleri söylenmektedir. Bugün Doğanlı Köyün' deki bir mezarlığa "Çamurlu Mezarlığı" denmektedir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.