BAĞLARBAŞI KÖYÜ ARAŞTIRMASI-2
BAĞLARBAŞI KÖYÜ ARAŞTIRMASI-2
Kuruluşundan beri adı "Kötüköy." Olarak bilinen köyü; 1956 yılında, köyün kuzeyindeki bağ ve bahçelerden esinlenerek adı "Bağlarbaşı" olarak değiştirilmiş. Konar-göçer aşiretlerin önce Osmaniye Köyü'nün yakınına kondukları, orada bol sıcak sokucu "ivez" sineğinin çok olması sebebiyle köyün şimdiki bulunduğu yere göçtükleri, kuzey tarafının sık ormanlık ve köyün yerinin eskiden Duralidayılı Köyü'nün sığırının yattığı ârek yeri olduğu, burada şimdi köyün orta yerindeki pınarın ve caminin bulunduğu yer olarak tarif edilmektedir.
ADI DEĞİŞTİRİLDİ
Köy 5 hane iken tahsildar” Şurada kötü bir köyüm var, oraya da uğrayım” dermiş. Adı Kötü Köy kalmış. Daha sonra 1955 yılında Adnan Menderes iktidarı zamanında köyün isminin değiştirilmesi için müracaatta bulunulmuş “ Şu medeni ortamda köyümüzün adının “Kötü Köy olmasından utanıyoruz. Köyümüzün adını değiştirin” denmiş. 1956 yılında köyün adı değiştirilmiş.
İlk Yerleşen Sülaleler Şunlardır:
Adı hakkındaki bize anlatılan bir rivayette şudur:
Cumhuriyetten önceleri öşür almak için köyleri dolaşan tahsildarlar önce Büyük Kışla köyüne uğrarlar. Tahsildar, köyün etrafındaki sürülü tarlaların kime ait olduğunu sorar. Köylülerde bu tarlaların sahipleri olduğu halde öşür vergisi vermemek için bu tarlalara sahip çıkmazlar. Tahsildar: "Öyleyse burası kimindir?" diye sertçe sorar. Orada bulunanlardan birisi: "Bu tarlalar, şu gördüğün (Bağlarbaşı Köyünü göstererek) Kötü Köyündür." demiş. O günden sonra köyün adı "Kötü Köy" olmuş. Köyün ilk kurucularının üç aile olduğu söylenmektedir.Köyün kayıtlardaki şimdiki ismi ise "Bağlarbaşı" dır.
Yerleşen sülaleler
Molla Kasımoğulları (Aslan) - Sivas Divriği’den gelmişler. Matılıgiller (Mutlu) - Sivas’tan gelmişler. Kutulugiller (Yağmur. Atmacagiller (Özdemir). Velievleri (Eraydın) Sivas’tan gelmişler. Seydigil, Eslemezgil, Melekgil Takımı, Ali Efendigil, Hamdigil, Uzunaligil.
Alicik, Kasımgil, Adeliğil sülâlesi. Kürtgil Takımı (Sivas-Kuruçay'dan). Hocanın Garipler sülâlesi (Çayıralan Evciler'den)'nin gelmesiyle köyün nüfusu artmış.
İlçeye 7 km. uzaklıktadır.
HALKIN GEÇİMİ
Halkı çiftçilikle geçinir. Avrupa' da işçi olarak çalışan çok sayıda insanı vardır.
Kışın 40 hane olan köy, yazın özellikle yurt dışından gelenlerle birlikte 100 haneye kadar çıkar. Yurt dışında 1000’e yakın insanı vardır.
İlkokul 1963' te yapıldı.
Köy camiisi ise 1985' te yapıldı.
Bağlarbaşı isimli köyler
Adıyaman ili Gölbaşı, Aydın ili Çine, Gaziantep ili Şahinbey,
Isparta ili Yalvaç, Mardin ili Midyat, Mersin ili Tarsus, Sakarya ili Geyve, Şırnak ili Cizre ve Tokat ili Pazar ilçesine bağlı olmak üzere Türkiye’de 9 Bağlarbaşı isimli köy vardır.
Köy Mevki Adları:
Karatepe, Çorahlık, Körpınar, Belpınarı, Kamışlı, Çilçi, Agülü, Büyükgöl, Belpınar, Kayalı, Göçyolu, Büyükesenli, Çevlük, Karatepe, Aktepe.
Ekleme
Tarihi: 08 Haziran 2023 - Perşembe
BAĞLARBAŞI KÖYÜ ARAŞTIRMASI-2
Yazıya ifade bırak !
Bu yazıya hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Okuyucu Yorumları
(0)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.