BİR GÖNÜL ADAMI: NAZIM TORUN
Durali Doğan
Özlemim muhabbet, merhamet, sevgi,
Kimseden beklemem, methiye, övgü,
İktisadi hayat, içimde kaygı,
Yırtığa uymuyor yamam Durali!
Dese de ben onu biraz övmek istiyorum...
İnsanlara öldükten sonra methiyeler düzmek, göklere çıkarmak yerine sevdiğimizi hayatta iken söyleyelim ne olur. Bir daha fırsat bulamayabiliriz.
Bu sefer hayatta olan bir arkadaşımız hakkında birkaç kelam etmek istiyorum.
Hayatını bir bankacı olarak hesap kitapla geçiren ancak okumayı, düşünmeyi, yazmayı ve tefekkürü bir tarafa bırakmayan, hep ön planda tutan bir değerli arkadaşımızdan bahsetmek istiyorum bu yazımda.
ÖNCE İNSAN
O bir şair, o bir bankacı, o her şeyden önce bir insan. Vatansever, dost, vatanını ve milletini, içinde yaşayan dostlarını Mevlana'nın "Kusursuz dost arayan dostsuz kalır” sözünün şiarına yakışır bir düsturla seven” bir insan.
Sorgun'lu hemşehrimiz Nazım Torun'dan bahsediyorum.
Onunla arkadaşlığımız lise yıllarından başladı. Aynı sıralarda Sorgun Lisesi'nde birşeyler öğrenerek hayata hazırlandık. Liseden sonra yollarımız ayrıldı. Ben öğretmen oldum, o bankacı.
O bir Şair. İlk defa ondan Yozgat Şair ve Yazarları Antolojisi,Sorgun 95 ve son çıkan "Yozgatlı Şair-Yazarlar-Bilim Adamı ve Alimler Ansiklopedisi" kitaplarımda bahsettim. Meslek olarak bankacı ama şiir, edebiyat ve kültürün içinde oldu hep. Hiç bu kulvardan uzaklaşmadı.
VATANIMDA ELE DÖNDÜM
Nasım Torun; 1954 yılı Sorgun doğumlu. İlk, orta ve lise tahsilini Sorgun'da yaptı. Askerlik dönüşü Halk Bankası'nda memur olarak göreve başladı. Sırasıyla Sorgun, Boğazlıyan, Tosya, Sarıkaya, Haymana ve Yerköy ilçelerinde görev yaptı. Açık Öğretim Fakültesi İktisat Bölümüm mezunudur. Son olarak Kırşehir Halk Bankası Şube Müdürlüğü görevini ifa etmekte iken merkeze alındı. O da tayin furyasından nasibini aldı. Bu tayinde dostlarına sitem etti ama, kırılmadı, inancından ve idealinden zerre taviz vermedi. Şimdi emekliliğin tadını çıkarıyor.
Evli, 4 çocuk babasıdır.
Şiir yazmaya ortaokul yıllarında başladı. Çeşitli mahalli gazete ve dergilerde şiirleri çıktı. "Vatanımda Ele Döndüm" adlı bir şiir kitabı yayınladı.
Torun, her yerde insanların özgür ve dayatmadan, baskıdan uzak, bayrağının gölgesinde efil efil esen rüzgarını teneffüs ederek yaşaması gerektiğini, savunur.
Gönül adamı Nazım Torun; olayları tahlil, tespit ve gözlemlemede mahirdir. Belki birçok insanın aklına gelmedik ince ayrıntılar Nazım Torun'un gözünden ve gözleminden kaçmaz.
Milli ve dini konularda hassasiyetini her zemin ve zamanda dile getirmekten kaçınmadı, çekinmedi. Zaman zaman dostlarına sitemi oldu ama onlara kırılmadı. Memlekette Anadolu insanının her nedense hep öksüz ve yetim bir hayat sürmesinden deyim yerindeyse şikayetçi oldu, bunu şiirlerinde bazen acımasız taşlamalarla dile getirdi.
Emekli olduktan sonra Sorgun ilçesine yerleşti.
Nazım Torun kardeşimize hayatında sağlık ve mutluluk diliyorum.