BİR ALEVİ KÖYÜ İMAMININ HATIRALARI
Sorgunlu hemşehrimiz sevgili öğrencimiz Ebuzer Gıfari Bakır'ın 1992-1999 yılları arasında imam olarak görev yaptığı Yozgat'ın alevi köyü Kababel'de yaşadıklarını yazdığı "SAKKA" Bir Alevi köyü imamının hatıraları" adlı kitabı dördüncü baskısını yaptı. İlk baskısı 2008 yılında yayınlanan kitap Tanık yayınlarından ilgi üzerine yeniden basıldı.
YANMIŞ GÖNÜLLER O SUYLA SERİNLER
Yazar Ebuzer Gıfari Bakır; kitabın önsözünde kitaba adını verdiği "Sakka" nın ifade ettiği anlamı şöyle anlatır:
"Sakka ; cem törenlerinde görülen 12 hizmetten birisinin adıdır. Peygamberimizin biricik torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da susuz bırakılarak hunharca şehit edilişinin cem törenlerine yansımasıdır. "Sakka" olarak adlandırılan su dağıtıcı "bismillah" diyerek elindeki sudan, yanmış gönüllerin üstüne su serper. Oradakilere su dağıtır. Yanmış gönüller o suyla serinler ve sürura erer."
Sevgili Ebuzer Gıfari bey, beraberinde sevgili Tevfik Şahiner ile birlikte gazeteme ziyaretime gelmiş. Kendileriyle yüz yüze görüşme fırsatı olmadı ama adıma ikinci kez;
"Hayatımda tanıdığım en yürekli eğitimci, yazar, araştırmacı, ömrünü insanlığa adamış muhterem Hocam, büyüğüm, örnek aldığım insan sayın Durali Doğan'a en derin saygılarımla " diye yazarak imzalayıp hediye bıraktığı kitabını ve selamını başım üzere aldım.
Teşekkür ederim Ebuzer bey. Gurur duydum. Cani gönülden sizi tebrik ediyor, daha yeni baskılarda, başka yeni eserlerde sizlerden bahsetmek temennisiyle başarılar diliyorum..
ŞAİR VE YAZAR EBUZER GIFARİ BAKIR
Bugün Ankara’da Yozgatlıları kültürel ve sosyal çalışmaları ile en güzel şekilde temsil eden hemşehrilerimizden sevgili İmam- Hatip yazar- şair Ebuzer Gıfari Bakır’dan biraz bahsedeceğim.
Ebuzer Gıfari Bakır Ağustos 2008 tarihinde yayınladığı “Sakka Bir Alevi Köyü İmamının Hatıraları” adlı kitabıyla kendinden çok söz ettirdi.
İmam Ebuzer Gıffari Bakır, bu kitapta 1992-1999 yılları arasında çalıştığı Yozgat'ın Alevi köyü Kababel'de yaşadıklarını yazdı.
Yedi yıl görev yaptığı Yozgat- Sorgun'daki köyden sonra, başkente tayin oldu.
Ebuzer Gıffari Bakır, Sorgun'un Hoşumlu Köyü'nden. (sonradan Gülşehri beldesi oldu) Evli ve iki çocuklu.
Din adamlığı, aile mesleği. Babası Osman Bakır, 45 yıl imamlık yapmış.
Ağabeyi Eğitimci- Yazar Mahmut Riyat Bakır da ilahiyatçı. Onunda yayınlanmış çok kıymetli eserleri var.
Ebuzer, Sorgun İmam Hatip Lisesi'ni bitirdikten sonra 1992'de imamlık sınavını kazanınca Alevi köyü Kababel’de imamlık yaptığı yıllardaki hatırlarını yazdığı kitapla Türkiye genelinde çok konuşuldu.
Ebuzer Gıffari Bakır, altı yıl bir alevi köyünde imamlık yaptığı günlerde bu köyde yaşadıklarını, izlenimlerini kaleme aldı. Gelenek ve görenekler, cenaze adetleri, düğünler, günlük yaşam, dine bakış, dedelerin rolünü yazdı.
Kitap, ulusal basında çok yazıldı, çizildi.
Bakır, başkentte İmam-Hatiplik görevini sürdürüyor.
Bunun yanında Yozgatlı derneklerin sosyal ve kültürel faaliyetlerine katkıda bulunuyor. Şairliği de var.
..Ve şiir yazmaya devam ediyor.
Sevgili Ebuzer’e kültürümüze yeni eserler kazandırması dileğiyle başarılar diliyorum...