Yahya Aksoy
Köşe Yazarı
Yahya Aksoy
f
 

İNSAN YÖNETİMİ

İNSAN YÖNETİMİ  Yahya Aksoy İngiliz eski başbakanlarından Disraeli, “İnsanlar kelimelerle idare edilir” diyor. Yöneticiler çok fazla konuşmadan kısa, özlü ve yalın sözcüklerle toplumu sürükleyip götürebilirler. Bu sözcükler anlamlı ya da anlamsız olabilir. Bunları düşünüp, tartışıp, araştırıncaya kadar zaman geçip, gider.  Söylenenlerin doğruluğunu zamanla anlayabilirsiniz. Tarihte ve günümüzde bu gelenek sürüp gidiyor.  Roma’ da söylenen,”Sende mi Brütüs?”  her an söyler dururuz. Çiçero, Roma’ nın neden yıkıldığını soran birine şu yanıtı verir: “Çok güzel konuştular, fakat bilgisizdiler.” Her şeyi yapan dil,  her şeyi yıkabilir de… Dil yarasının, kılıç yarasından keskin olduğu söylenir.  Konuşmanın yerini, zamanını ve ölçüsünü bilmeyenler, yaralanırlar.  İnsan yönetiminde ya da toplumsal yaşamda huzur ve mutluluk, konuşma sanatı ile ilgilidir. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk,  çok güçlü bir hatip olarak yaptıklarını ve yapacaklarını konuşmalarında özetlemiş ve vurgulamıştır. “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’ dir, ileri!” “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh, bütün vatandır.” Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum.” Bu unutulmaz sözler tarihimize altın harflerle yazılmıştır. 10. Yıl Söylevi, Gençliğe Hitabı, Büyük Nutuk, Atatürk’ ün yönetim ve söz sanatını, komutanlığını, devlet adamlığını kanıtlayan eşsiz örneklerdir. Birinci Dünya Savaşı ile İkinci Dünya Savaşı olalı yıllar geçti.  Kalanlar, yapılanlar ve söylenenler tarihin sayfalarında kaldı.  Yapılanlardan çok söylenen etkili sözler akıllarda ve gönüllerde yer tutmalıdır.  Yönetimde söz öne çıkmakta ve etkili olmaktadır. Bir de günümüz dünyasına bakalım. Ülkelerin yöneticilerini çoğu zaman yaptıkları ve sözleriyle hatırlamaya çalışırız.  Bunlar iyi, ya da kötü olabilir. Yöneticilerin yaptıklarından çok söylediklerine özen göstermeleri gerektiği bir kez daha tarihi gerçek olarak ortaya çıkmaktadır. ABD yöneticileri iki sözcük söylüyor,  tüm dünyada yankılanıyor. Afrikalı yöneticiler de söylüyor ama kimsenin duyduğu ve hatırladığı yok. Ülkemizde yöneticilerin de kimi zaman söyledikleri, ülke genelinde yankılanmaktadır. Kimileri gerçekleri vurgularken, kimileri de gündemde kalabilmek için konuşmayı yeğliyor. Bu bakımdan yönetim kadrosunda olanların veya eski yöneticilerin konuşmalarında sözcüklerini düşünerek ve seçerek söylemelerinde büyük yarar vardır. Aksi takdirde, bulanık suda balık avlayanlara pusuda bekledikleri için onların ekmeğine yağ sürmüş olurlar.
Ekleme Tarihi: 18 Temmuz 2024 - Perşembe

İNSAN YÖNETİMİ

İNSAN YÖNETİMİ

 Yahya Aksoy

İngiliz eski başbakanlarından Disraeli, “İnsanlar kelimelerle idare edilir” diyor.

Yöneticiler çok fazla konuşmadan kısa, özlü ve yalın sözcüklerle toplumu sürükleyip götürebilirler. Bu sözcükler anlamlı ya da anlamsız olabilir. Bunları düşünüp, tartışıp, araştırıncaya kadar zaman geçip, gider.  Söylenenlerin doğruluğunu zamanla anlayabilirsiniz.

Tarihte ve günümüzde bu gelenek sürüp gidiyor.  Roma’ da söylenen,”Sende mi Brütüs?”  her an söyler dururuz.

Çiçero, Roma’ nın neden yıkıldığını soran birine şu yanıtı verir:

“Çok güzel konuştular, fakat bilgisizdiler.”

Her şeyi yapan dil,  her şeyi yıkabilir de… Dil yarasının, kılıç yarasından keskin olduğu söylenir.  Konuşmanın yerini, zamanını ve ölçüsünü bilmeyenler, yaralanırlar.

 İnsan yönetiminde ya da toplumsal yaşamda huzur ve mutluluk, konuşma sanatı ile ilgilidir.

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk,  çok güçlü bir hatip olarak yaptıklarını ve yapacaklarını konuşmalarında özetlemiş ve vurgulamıştır.

“Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’ dir, ileri!”

“Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh, bütün vatandır.”

Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum.”

Bu unutulmaz sözler tarihimize altın harflerle yazılmıştır.

10. Yıl Söylevi, Gençliğe Hitabı, Büyük Nutuk, Atatürk’ ün yönetim ve söz sanatını, komutanlığını, devlet adamlığını kanıtlayan eşsiz örneklerdir.

Birinci Dünya Savaşı ile İkinci Dünya Savaşı olalı yıllar geçti.  Kalanlar, yapılanlar ve söylenenler tarihin sayfalarında kaldı.  Yapılanlardan çok söylenen etkili sözler akıllarda ve gönüllerde yer tutmalıdır.  Yönetimde söz öne çıkmakta ve etkili olmaktadır.

Bir de günümüz dünyasına bakalım. Ülkelerin yöneticilerini çoğu zaman yaptıkları ve sözleriyle hatırlamaya çalışırız.  Bunlar iyi, ya da kötü olabilir. Yöneticilerin yaptıklarından çok söylediklerine özen göstermeleri gerektiği bir kez daha tarihi gerçek olarak ortaya çıkmaktadır.

ABD yöneticileri iki sözcük söylüyor,  tüm dünyada yankılanıyor. Afrikalı yöneticiler de söylüyor ama kimsenin duyduğu ve hatırladığı yok.

Ülkemizde yöneticilerin de kimi zaman söyledikleri, ülke genelinde yankılanmaktadır. Kimileri gerçekleri vurgularken, kimileri de gündemde kalabilmek için konuşmayı yeğliyor. Bu bakımdan yönetim kadrosunda olanların veya eski yöneticilerin konuşmalarında sözcüklerini düşünerek ve seçerek söylemelerinde büyük yarar vardır. Aksi takdirde, bulanık suda balık avlayanlara pusuda bekledikleri için onların ekmeğine yağ sürmüş olurlar.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.