Durali Doğan
Köşe Yazarı
Durali Doğan
b
 

AKİF TÜRK’TÜR

    AKİF TÜRK’TÜR Eski Kültür Bakanlarından Namık Kemal Zeybek bir makalesinde “Akif Türk’tür, Türkiye’de yaşayan ve kendisini Türk hisseden milyonlarca kökeni başka yurttaşımız gibi...” diyor ve bu görüşünü şöyle açıklıyor:  “Mehmet Akif’in babasının Arnavutluklu, anasının Buharalı olduğu bilinir. Akif’in, ayrıca Osmanlı’dan ayrılan ve ayrılmak isteyen Müslüman milletlere yaptıklarının yanlış olduğunu anlatan bir şiirinde;   “Bunu benden duyunuz, ben ki evet Arnavut’um.  Başka bir şey diyemem işte perişan yurdum” dediği de doğrudur. Ama bunlara bakıp Akif’in“Türk değil, Arnavut” olduğunu söylemek düpedüz ırkçılıktır. Çünkü Akif kökeni Arnavut olsa bile Türk’tür. Akif’in ırk sözünü millet anlamında kullandığını ve bugün bizim “ırkçılık” diyerek suçladığımız fikri ise “kavmiyetçilik” olarak dışladığını da hatırlatalım.  Sonra da Akif’in “Ordunun Duası” adlı şiirine bir bakalım:  Türk eriyiz, silsilemiz kahraman   Müslüman’ız Hakk’a tapan Müslüman   Putları Allah tanıyanlar, aman,  Mescidimin boynuna çan asmasın.  Yine hatırlatalım ki, Akif’in bu şiiri yazdığı tarih 4 Teşrinievvel (ekim) 1328’dir. Miladi 1912...  Akif, İstiklal Marşı’nda dizeleri Arnavut ırkı için mi söylüyordu? Yoksa Türk olmuş Arnavut’ları da içine alan Türk Milleti için mi dersiniz:   O, benim milletimin yıldızıdır, parlayacak.  O, benimdir; o benim milletimindir ancak,  Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet,  Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin İstiklal.   Akif Türk’tür,Türkiye’de yaşayan ve kendisini TÜRK hisseden milyonlarca kökeni başka yurttaşımız gibi...” (26)  Namık Kemal Zeybek, 03 Ocak 2011 tarihli “Mehmet Akif Arnavut mu?” Adlı Makalesi. 1932 yılı nevruz’a adlı şiirinden: İhtiyar amcanı dinler misin, oğlum nevruz? Ne büyük söyle, ne çok söyle; yiğit iş de gerek. Lafı bol, karnı geniş soyları taklit etme; Sözü sağlam, özü sağlam adam ol, ırkına çek. Hatıralar kitabının 4. şiirinde devletin kurtarılması yolunda çareyi ırkda ve atalarının kanında aramıştır. "H.Basri Çantay, Mehmet Akif Ersoy'un vatanseverliği konusunda bir değerlendirmede bulunurken; "Evet.. O’na tam bir İslam şairi diyebiliriz. Kuvvetli, imanlı, ateşli bir İslam şairi!.. Fakat, Türk daima başta kalmak şartıyla. Dört lisanı edebiyatıyla bilen Akif, Türk olarak yazdı, Türk olarak düşündü, Türk olarak yaşadı ve nihayet Türk olarak öldü" demiştir. (İki Hisli Yürek- D. Doğan)
Ekleme Tarihi: 23 Aralık 2024 - Pazartesi

AKİF TÜRK’TÜR

 

 

AKİF TÜRK’TÜR

Eski Kültür Bakanlarından Namık Kemal Zeybek bir makalesinde “Akif Türk’tür, Türkiye’de yaşayan ve kendisini Türk hisseden milyonlarca kökeni başka yurttaşımız gibi...” diyor ve bu görüşünü şöyle açıklıyor:  “Mehmet Akif’in babasının Arnavutluklu, anasının Buharalı olduğu bilinir. Akif’in, ayrıca Osmanlı’dan ayrılan ve ayrılmak isteyen Müslüman milletlere yaptıklarının yanlış olduğunu anlatan bir şiirinde;

  “Bunu benden duyunuz, ben ki evet Arnavut’um.

 Başka bir şey diyemem işte perişan yurdum” dediği de doğrudur.

Ama bunlara bakıp Akif’in“Türk değil, Arnavut” olduğunu söylemek düpedüz ırkçılıktır. Çünkü Akif kökeni Arnavut olsa bile Türk’tür.

Akif’in ırk sözünü millet anlamında kullandığını ve bugün bizim “ırkçılık” diyerek suçladığımız fikri ise “kavmiyetçilik” olarak dışladığını da hatırlatalım.

 Sonra da Akif’in “Ordunun Duası” adlı şiirine bir bakalım: 

Türk eriyiz, silsilemiz kahraman

  Müslüman’ız Hakk’a tapan Müslüman

  Putları Allah tanıyanlar, aman,

 Mescidimin boynuna çan asmasın.

 Yine hatırlatalım ki, Akif’in bu şiiri yazdığı tarih 4 Teşrinievvel (ekim) 1328’dir. Miladi 1912...

 Akif, İstiklal Marşı’nda dizeleri Arnavut ırkı için mi söylüyordu?

Yoksa Türk olmuş Arnavut’ları da içine alan Türk Milleti için mi dersiniz:

  O, benim milletimin yıldızıdır, parlayacak.

 O, benimdir; o benim milletimindir ancak,

 Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet,

 Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin İstiklal.

  Akif Türk’tür,Türkiye’de yaşayan ve kendisini TÜRK hisseden milyonlarca kökeni başka yurttaşımız gibi...” (26)  Namık Kemal Zeybek, 03 Ocak 2011 tarihli “Mehmet Akif Arnavut mu?” Adlı Makalesi.

1932 yılı nevruz’a adlı şiirinden:

İhtiyar amcanı dinler misin, oğlum nevruz?

Ne büyük söyle, ne çok söyle; yiğit iş de gerek.

Lafı bol, karnı geniş soyları taklit etme;

Sözü sağlam, özü sağlam adam ol, ırkına çek.

Hatıralar kitabının 4. şiirinde devletin kurtarılması yolunda çareyi ırkda ve atalarının kanında aramıştır.

"H.Basri Çantay, Mehmet Akif Ersoy'un vatanseverliği konusunda bir değerlendirmede bulunurken;

"Evet.. O’na tam bir İslam şairi diyebiliriz. Kuvvetli, imanlı, ateşli bir İslam şairi!.. Fakat, Türk daima başta kalmak şartıyla. Dört lisanı edebiyatıyla bilen Akif, Türk olarak yazdı, Türk olarak düşündü, Türk olarak yaşadı ve nihayet Türk olarak öldü" demiştir.

(İki Hisli Yürek- D. Doğan)

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.