Durali Doğan
Köşe Yazarı
Durali Doğan
b
 

DEVRAN-I DALAMAN

Birbirinden güzel on üç ilçesi olan Muğla’nın en güzel ilçelerinden birisi olan Dalaman’dan söz edeceğim bugün sizlere. Dalaman’da yıllarca polis memuru olarak görev yaptıktan sonra emekli olan ve Dalaman’a yerleşen Sorgun’lu sevgili öğrencim Burak Öcal’ın aracılığı ile gönül köprüsü kurduğum Araştırmacı- Yazar İbrahim Aydınlı “Devran-ı Dalaman” adlı kitabını nezaket buyurup bana göndermiş. 208 sayfalık renkli bu güzel eseri Muğla Büyükşehir Belediyesi bastırmış. Şirin ilçe Dalaman’ı bu kitapla daha yakından tanıma fırsatı buldum. Küresel kültürün beslenme kaynaklarından en önemlisi yerel kültürdür. Küresel ile yerel arasındaki etkileşim giderek daha önem arz etmektedir. Yerel kültür; evrensel kültürü olduğu kadar Türk kültürünü, Türk edebiyatını da daima besler. Bu anlamda “Devr-i Dalaman” kitabı Dalaman’ın tarihi, kültürü, sosyal ve ekonomik yapısına ışık tutan bir eser. Dalaman; sahip olduğu doğa güzellikleri, eşsiz ve harika koyları, dünyaca ünlü havalimanı ile tanınmaktadır. Kitaptan öğrendiğimize göre; Dalaman’ın tarihinde, Likyalılar, Romalılar, Bizanslılar sonra da Osmanlıların izleri vardır. Osmanlı döneminde bu ucu bucağı olmayan bu Dalaman Ovası arazisinin tamamının mülkiyeti Mihrişan Valide Sultan Vakfı’na aitmiş. 1811-1818 yılları arasında Osmanlı padişahı adına Arabistan Yarımadası’nda Vahhabilere karşı savaşarak Mekke ve Medine’yi Vahhabilerin elinden alan, 1849’da Kahire’de ölen meşhur Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa da buralıdır. Kitapta yörenin sembolü olan “Saz Evler”den de” bahsediliyor. Çok ilginç, bir zamanlar Dalaman’da en kıymetli mülk at ve camızmış.  Bir at için kırk dekar arazi verilebilirmiş. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü zamanında (1940) Dalaman Ovası buğday ekimi için zorunlu bölge kapsamına alınmış. 2000 yılında, önce özelleştirilen ve sonra da kapatılan Türkiye’nin en büyük 4. Selüloz ve Kağıt Fabrikası SEKA Dalaman’a 1966 yılında kurulmuş. O yıllarda Demirel başbakandır. Demirel’in söylediği “ SEKA’nın yapılmasıyla Dalaman geleceğin metropol şehri olacaktır” sözünü halk hiç unutmamış. 1960’lı yıllarda Dalaman Çiftlik arazileri film seti olarak kullanılmış.Cüneyt Arkın’ın ünlü Kara Murat, Malkoçoğlu ve Battal Gazi filmleri burada çekilmiş. Kitapta Dalaman’ın yanında Muğla ile, Muğla’nın en büyük ve tarihi eski olan  Köyceğiz ve Ortaca ilçelerinin tarihine de kısa kısa yer verilmiş. Tarih ve kültür kokan bu güzide eseri büyük bir keyifle okudum, inceledim ve Dalaman hakkında faydalı bilgiler edindim. Sorgun üzerine üç kitap yazan birisi olarak bu tür araştırma mahsulü eserlerin hazırlanmasının zor, meşakkatli ve çok zaman aldığını biliyorum. Bu zorluğa katlanan, ARGE çalışmaları ile edindiği arşiv bilgileri ve fotoğraflarla dolu eseri Türk kültür ve edebiyatına kazandıran Araştırmacı- Yazar İbrahim Aydınlı Beyi kutluyorum. Sorgun’dan, Dalaman’ ve Köyceğiz'e gönül dolusu selamlarımı gönderiyorum…
Ekleme Tarihi: 25 Mayıs 2021 - Salı

DEVRAN-I DALAMAN

Birbirinden güzel on üç ilçesi olan Muğla’nın en güzel ilçelerinden birisi olan Dalaman’dan söz edeceğim bugün sizlere.

Dalaman’da yıllarca polis memuru olarak görev yaptıktan sonra emekli olan ve Dalaman’a yerleşen Sorgun’lu sevgili öğrencim Burak Öcal’ın aracılığı ile gönül köprüsü kurduğum Araştırmacı- Yazar İbrahim Aydınlı “Devran-ı Dalaman” adlı kitabını nezaket buyurup bana göndermiş.

208 sayfalık renkli bu güzel eseri Muğla Büyükşehir Belediyesi bastırmış.

Şirin ilçe Dalaman’ı bu kitapla daha yakından tanıma fırsatı buldum.

Küresel kültürün beslenme kaynaklarından en önemlisi yerel kültürdür. Küresel ile yerel arasındaki etkileşim giderek daha önem arz etmektedir.

Yerel kültür; evrensel kültürü olduğu kadar Türk kültürünü, Türk edebiyatını da daima besler.

Bu anlamda “Devr-i Dalaman” kitabı Dalaman’ın tarihi, kültürü, sosyal ve ekonomik yapısına ışık tutan bir eser.

Dalaman; sahip olduğu doğa güzellikleri, eşsiz ve harika koyları, dünyaca ünlü havalimanı ile tanınmaktadır.

Kitaptan öğrendiğimize göre; Dalaman’ın tarihinde, Likyalılar, Romalılar, Bizanslılar sonra da Osmanlıların izleri vardır.

Osmanlı döneminde bu ucu bucağı olmayan bu Dalaman Ovası arazisinin tamamının mülkiyeti Mihrişan Valide Sultan Vakfı’na aitmiş.

1811-1818 yılları arasında Osmanlı padişahı adına Arabistan Yarımadası’nda Vahhabilere karşı savaşarak Mekke ve Medine’yi Vahhabilerin elinden alan, 1849’da Kahire’de ölen meşhur Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa da buralıdır.

Kitapta yörenin sembolü olan “Saz Evler”den de” bahsediliyor.

Çok ilginç, bir zamanlar Dalaman’da en kıymetli mülk at ve camızmış.  Bir at için kırk dekar arazi verilebilirmiş.

Cumhurbaşkanı İsmet İnönü zamanında (1940) Dalaman Ovası buğday ekimi için zorunlu bölge kapsamına alınmış.

2000 yılında, önce özelleştirilen ve sonra da kapatılan Türkiye’nin en büyük 4. Selüloz ve Kağıt Fabrikası SEKA Dalaman’a 1966 yılında kurulmuş. O yıllarda Demirel başbakandır. Demirel’in söylediği “ SEKA’nın yapılmasıyla Dalaman geleceğin metropol şehri olacaktır” sözünü halk hiç unutmamış.

1960’lı yıllarda Dalaman Çiftlik arazileri film seti olarak kullanılmış.Cüneyt Arkın’ın ünlü Kara Murat, Malkoçoğlu ve Battal Gazi filmleri burada çekilmiş.

Kitapta Dalaman’ın yanında Muğla ile, Muğla’nın en büyük ve tarihi eski olan  Köyceğiz ve Ortaca ilçelerinin tarihine de kısa kısa yer verilmiş.

Tarih ve kültür kokan bu güzide eseri büyük bir keyifle okudum, inceledim ve Dalaman hakkında faydalı bilgiler edindim.

Sorgun üzerine üç kitap yazan birisi olarak bu tür araştırma mahsulü eserlerin hazırlanmasının zor, meşakkatli ve çok zaman aldığını biliyorum.

Bu zorluğa katlanan, ARGE çalışmaları ile edindiği arşiv bilgileri ve fotoğraflarla dolu eseri Türk kültür ve edebiyatına kazandıran Araştırmacı- Yazar İbrahim Aydınlı Beyi kutluyorum.

Sorgun’dan, Dalaman’ ve Köyceğiz'e gönül dolusu selamlarımı gönderiyorum…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.