Durali Doğan
Köşe Yazarı
Durali Doğan
b
 

BURUNÖREN’DE YEŞEREN KÜLTÜR

Sorgun'a bağlı Burunören tarihi eskiye dayanan bir Türkmen köyüdür. Viran-ören Bizans öncesi ve sonrası yerleşim yerlerini ifade eder.  Bu bölgeye Dulkadirli Türkmenleri yerleşince gördükleri manzaraya “viran” “ören” isimlerini vermişlerdir. Burun Ören (Burun, Burun oba)  adlı Yörükan Cemaatı tarafından kurulmuştur.  Burun viran köyünün 1840’lı yıllarda 14 hane olduğu, köyün en zengininin ise Değirmencioğlu Ömer Kethüda olduğu ve senede 928 kuruş vergi ödediği Osmanlı Arşivi Temettuat kayıtlarında belirtilmiş. Şimdi ise göç olgusu sonucu Burunören köyü hane sayısı yüz civarında iken 35 haneye düşmüş. Ören- viran adıyla anılan köyde sadece Yozgat’ta değil, Türkiye’de eşine ender rastlanan bir güzel çalışma  örneğine şahit oldum. Burunören Kültür Evi açıldı. Çiğdemli Belediyesi, köyde ve köy dışındaki Burunörenli vatandaşların katkıları ve fedakarlığı ile güzel bir hizmet ortaya konmuş. 1961 yılında eğitim -öğretime başlayan köy ilkokulu 2005 yılında taşımalı eğitime geçince kapanmış, o tarihten beri de öyle bakımsız atıl bir şekilde duruyordu. Köyüne sevdalı Bekir Yeşil’in öncülüğünde okulun ve lojmanın  onarımı. çevre düzenlemesi, ağaçlandırılması başta olmak üzere içinin tefrişi de yapılarak hizmete hazır hale getirilmiş, köyün ilk şehidi Şehit Uzman Çavuş İlyas Genel Kültür Salonu ve köyün ilk öğretmeni Rıfat Yüksel Misafirhanesi adı verilmiş.  Çalgılı, çengili, sazlı, sözlü eğlenceli, bir o kadar da duygulu bir gündü.Açılışa halkın, özellikle kadınların ilgisi yoğundu. Öğrencim sevgili Suat Yüksel programın takdimini çok güzel ve başarılı bir şekilde yaptı.  O gün protokolün soğuk yüzü değil, erkeği, kadını,  genci ve çocuğuyla  köy halkının samimiyeti ve sıcak yüzü hissediliyordu. Çiğdemli Belediye Başkanı Ahmet Sungur, Almanya Yozgatlılar Federasyonu Başkanı Salih Çelik (AYDEF) güne ilişkin duygu ve düşüncelerini dile getirdiler. Ben de açılışta yaptığım konuşmada şunu vurguladım: “Adını köyündeki yatırdan alan köyün ilk şehidi İlyas Genel ve köyün ilk öğretmeni Rıfat Yüksel’in adlarının  Kültür Evi’ne  ve Misafirhane’ye verilmesi  yeni yetişen nesle örnek olması bakımından büyük vefa örneğidir. Şehide ve bir eğitimciye vefa borcu işte böyle ödenir.”Bu birlik ve dayanışmanın başka köylere de örnek olmasını dilerim.Sevgili öğrencim Bekir Yeşil’in bu hizmete öncülük yapması benim için ayrı bir gurur kaynağı oldu. Bekir’e Belediye Başkanı Ahmet Sungur’un bir plaketle teşekkür etmesi ayrı bir kadirşinaslık örneğiydi. Kültür Evi’ne öğretmen Ali Aydoğan ve Bekir Yeşil de birer kitap hediye ederek bir kütüphane kurulmasının da öncülüğünü yapmış oldular. Bir köyde istenirse neler yapılabileceğini, kültürün nasıl yeşerdiğini o gün gördük. Kültür Evi düğün, nişan, dini ve milli günler ile, taziye, özel gün ve geceler ile kültürel faaliyetlerde kullanılacak. Hayırlı olsun. Emeği sinen herkesi kutluyorum.
Ekleme Tarihi: 26 Temmuz 2021 - Pazartesi

BURUNÖREN’DE YEŞEREN KÜLTÜR

Sorgun'a bağlı Burunören tarihi eskiye dayanan bir Türkmen köyüdür.
Viran-ören Bizans öncesi ve sonrası yerleşim yerlerini ifade eder. 
Bu bölgeye Dulkadirli Türkmenleri yerleşince gördükleri manzaraya “viran” “ören” isimlerini vermişlerdir.
Burun Ören (Burun, Burun oba)  adlı Yörükan Cemaatı tarafından kurulmuştur. 
Burun viran köyünün 1840’lı yıllarda 14 hane olduğu, köyün en zengininin ise Değirmencioğlu Ömer Kethüda olduğu ve senede 928 kuruş vergi ödediği Osmanlı Arşivi Temettuat kayıtlarında belirtilmiş.
Şimdi ise göç olgusu sonucu Burunören köyü hane sayısı yüz civarında iken 35 haneye düşmüş.
Ören- viran adıyla anılan köyde sadece Yozgat’ta değil, Türkiye’de eşine ender rastlanan bir güzel çalışma  örneğine şahit oldum.
Burunören Kültür Evi açıldı.
Çiğdemli Belediyesi, köyde ve köy dışındaki Burunörenli vatandaşların katkıları ve fedakarlığı ile güzel bir hizmet ortaya konmuş.
1961 yılında eğitim -öğretime başlayan köy ilkokulu 2005 yılında taşımalı eğitime geçince kapanmış, o tarihten beri de öyle bakımsız atıl bir şekilde duruyordu.
Köyüne sevdalı Bekir Yeşil’in öncülüğünde okulun ve lojmanın  onarımı. çevre düzenlemesi, ağaçlandırılması başta olmak üzere içinin tefrişi de yapılarak hizmete hazır hale getirilmiş, köyün ilk şehidi Şehit Uzman Çavuş İlyas Genel Kültür Salonu ve köyün ilk öğretmeni Rıfat Yüksel Misafirhanesi adı verilmiş. 
Çalgılı, çengili, sazlı, sözlü eğlenceli, bir o kadar da duygulu bir gündü.Açılışa halkın, özellikle kadınların ilgisi yoğundu.
Öğrencim sevgili Suat Yüksel programın takdimini çok güzel ve başarılı bir şekilde yaptı. 
O gün protokolün soğuk yüzü değil, erkeği, kadını,  genci ve çocuğuyla  köy halkının samimiyeti ve sıcak yüzü hissediliyordu.
Çiğdemli Belediye Başkanı Ahmet Sungur, Almanya Yozgatlılar Federasyonu Başkanı Salih Çelik (AYDEF) güne ilişkin duygu ve düşüncelerini dile getirdiler.
Ben de açılışta yaptığım konuşmada şunu vurguladım: “Adını köyündeki yatırdan alan köyün ilk şehidi İlyas Genel ve köyün ilk öğretmeni Rıfat Yüksel’in adlarının  Kültür Evi’ne  ve Misafirhane’ye verilmesi  yeni yetişen nesle örnek olması bakımından büyük vefa örneğidir. Şehide ve bir eğitimciye vefa borcu işte böyle ödenir.”Bu birlik ve dayanışmanın başka köylere de örnek olmasını dilerim.Sevgili öğrencim Bekir Yeşil’in bu hizmete öncülük yapması benim için ayrı bir gurur kaynağı oldu. Bekir’e Belediye Başkanı Ahmet Sungur’un bir plaketle teşekkür etmesi ayrı bir kadirşinaslık örneğiydi.
Kültür Evi’ne öğretmen Ali Aydoğan ve Bekir Yeşil de birer kitap hediye ederek bir kütüphane kurulmasının da öncülüğünü yapmış oldular.
Bir köyde istenirse neler yapılabileceğini, kültürün nasıl yeşerdiğini o gün gördük.
Kültür Evi düğün, nişan, dini ve milli günler ile, taziye, özel gün ve geceler ile kültürel faaliyetlerde kullanılacak. Hayırlı olsun. Emeği sinen herkesi kutluyorum.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.