Durali Doğan
Köşe Yazarı
Durali Doğan
b
 

MİRAHUR (EMİR AHURLU) KÖYÜ

MİRAHUR (EMİR AHURLU) KÖYÜ Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı bir köydür. Elimizdeki en eski kaynaklara göre; 1530 yıllarında Mirahur (Emir Ahurlu) idari yapılanmada Sorkun nahiyesi sınırları içerisindedir. Bu kaynaklarda Yörükan Taifesinden Emir Ahurlu cemaati olarak karşımıza çıkmaktadır. Emir Ahurlu Cemaati ise Kızılkocalu Kabilesi’ne bağlı bir Türkmen cemaatidir. Bu tarihte Cema’at-i Emir Ahurlu 60 hane olup 4448 kuruş vergi vermekle mükelleftir. Diğer taraftan Yusuf Halaçoğlu’nun “Anadolu’da Aşiretler, Cemaatler, Oymaklar” adlı kitabında ise; Bozok Sancağı (Yozgat) Sorgun Nahiyesi’ne bağlı Avşar boyuna tabi olan Emir Ahurlu Cemaati’nin Kızıl Kocalu Kabilesi’ne bağlı olduğu, Emir Ahurlu Kışlası m. (n. diğer Fakih Kışlası) ekip biçtikleri anlaşılmaktadır. (Mezra-ı Emir Ahurlu, Hasıl : 1490  H.937/ 1530 tarihli “Bozok Livası Haritası” na göre; Sorkun ilçesine bağlı mevcut köylerden 18 köy bu haritada gösterilmektedir. Belirtilen tarihte haritada Emir Ahurlu adlı bir köy adı vardır.  Emir Ahurlu köyü ile ilgili ayrıntılı arşiv kaynağına H. 1256 (M. 1840- 1841) ve 1260 (Miladi 1844-1845) yıllarına ait "Temettuat Defterleri"nde rastlamaktayız. Sorgun kazası kurasının Müslim ahalisinin Temettuat Mübeyyin Defteri nr. 14342- de verilen bilgilere göre; köy o tarihlerde 30 hanedir. 1 numaralı hanesi Orta Boylu Ak Sakallı Çiftçi Taifesinden Çavdar oğlu Ahmed Muhtar’a ait olup ödediği vergi 1200 kuruştur. Mir Emiri’in Köyü Köyün adı hakkında bize anlatılan rivayet şu: "Osmanlı İmparatorluğu dö¬neminde, bu bölgedeki süvari birliğinin komutanının adı "Miro veya Mira" imiş. Çalışkan, gayretli süvari atlarına iyi bakan birisiymiş. Süvariyi alay komutanı bu gösterdiği başarıdan dolayı mükâfatlandırmak istemiş. Bu bölgeye “Mir- Emir”in adını vermiş. Günümüze kadar "Mir Ahurlu- Emir Ahurlu olarak gelmiş.  Bu anlatılan rivayeti yaptığımız araştırmalarda yazılı belgelerde doğrulamaktadır. Ferit Devellioğlu'nun Osmanlıca-Türkçe Ansitlopedik Lûgat'ta; "mîrâhûr" un karşılığı şöyle açık-lanmaktadır: İmrahor, sarayın ahır mü¬dürü, (mîr-i âhûr'dan bozma) Ermeni Erkek Mektebinin Vakfı Yozgat’ın Eskipazar mahallesinde bulunan mektebin banisi, inşa tarihi ve müştemilatı hakkında bilgiye sahip değiliz. Ancak adı geçen mekteb elimizde bulunan vakfiyesinin tarihi olan  H. 21  Zîl-Ka'de  1325  (M. 26 Aralık 1907) tarihinden önce inşa edilmiş olmalıdır. Mektebin Vakıfları arasında Sorgun'un Mirahor köyünde iki çift taşı dönen bir değirmen de bulunmaktadır.
Ekleme Tarihi: 05 Ağustos 2024 - Pazartesi

MİRAHUR (EMİR AHURLU) KÖYÜ

MİRAHUR (EMİR AHURLU) KÖYÜ

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı bir köydür.

Elimizdeki en eski kaynaklara göre; 1530 yıllarında Mirahur (Emir Ahurlu) idari yapılanmada Sorkun nahiyesi sınırları içerisindedir. Bu kaynaklarda Yörükan Taifesinden Emir Ahurlu cemaati olarak karşımıza çıkmaktadır. Emir Ahurlu Cemaati ise Kızılkocalu Kabilesi’ne bağlı bir Türkmen cemaatidir. Bu tarihte Cema’at-i Emir Ahurlu 60 hane olup 4448 kuruş vergi vermekle mükelleftir.

Diğer taraftan Yusuf Halaçoğlu’nun “Anadolu’da Aşiretler, Cemaatler, Oymaklar” adlı kitabında ise; Bozok Sancağı (Yozgat) Sorgun Nahiyesi’ne bağlı Avşar boyuna tabi olan Emir Ahurlu Cemaati’nin Kızıl Kocalu Kabilesi’ne bağlı olduğu, Emir Ahurlu Kışlası m. (n. diğer Fakih Kışlası) ekip biçtikleri anlaşılmaktadır. (Mezra-ı Emir Ahurlu, Hasıl : 1490 

H.937/ 1530 tarihli “Bozok Livası Haritası” na göre; Sorkun ilçesine bağlı mevcut köylerden 18 köy bu haritada gösterilmektedir. Belirtilen tarihte haritada Emir Ahurlu adlı bir köy adı vardır.

 Emir Ahurlu köyü ile ilgili ayrıntılı arşiv kaynağına H. 1256 (M. 1840- 1841) ve 1260 (Miladi 1844-1845) yıllarına ait "Temettuat Defterleri"nde rastlamaktayız.

Sorgun kazası kurasının Müslim ahalisinin Temettuat Mübeyyin Defteri nr. 14342- de verilen bilgilere göre; köy o tarihlerde 30 hanedir. 1 numaralı hanesi Orta Boylu Ak Sakallı Çiftçi Taifesinden Çavdar oğlu Ahmed Muhtar’a ait olup ödediği vergi 1200 kuruştur.

Mir Emiri’in Köyü

Köyün adı hakkında bize anlatılan rivayet şu: "Osmanlı İmparatorluğu dö¬neminde, bu bölgedeki süvari birliğinin komutanının adı "Miro veya Mira" imiş. Çalışkan, gayretli süvari atlarına iyi bakan birisiymiş. Süvariyi alay komutanı bu gösterdiği başarıdan dolayı mükâfatlandırmak istemiş. Bu bölgeye “Mir- Emir”in adını vermiş. Günümüze kadar "Mir Ahurlu- Emir Ahurlu olarak gelmiş.

 Bu anlatılan rivayeti yaptığımız araştırmalarda yazılı belgelerde doğrulamaktadır. Ferit Devellioğlu'nun Osmanlıca-Türkçe Ansitlopedik Lûgat'ta; "mîrâhûr" un karşılığı şöyle açık-lanmaktadır: İmrahor, sarayın ahır mü¬dürü, (mîr-i âhûr'dan bozma)

Ermeni Erkek Mektebinin Vakfı

Yozgat’ın Eskipazar mahallesinde bulunan mektebin banisi, inşa tarihi ve müştemilatı hakkında bilgiye sahip değiliz. Ancak adı geçen mekteb elimizde bulunan vakfiyesinin tarihi olan  H. 21  Zîl-Ka'de  1325  (M. 26 Aralık 1907) tarihinden önce inşa edilmiş olmalıdır. Mektebin Vakıfları arasında Sorgun'un Mirahor köyünde iki çift taşı dönen bir değirmen de bulunmaktadır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.