NEVRUZ
“Yeni gün” anlamına gelir Nevruz.Baharın müjdecisi, gülen yüzlerin habercisi olarak bilinir.Nevruz, mutlu günlerin başlangıcıdır.Aynı zamanda 21 Mart gece ile gündüzün eşit olduğu bir gündür.
Nevruz Bayramı her yıl 21 Mart’ta geniş halk kitleleri tarafından kutlanmaktadır.İslâm öncesi İran geleneğinde Nevruz; hem millî, hem dinî karakterde bir bayramdı. Türk geleneğinde ise Ortaçağ’dan itibaren çeşitli Türk boylarınca tabiatın yeniden uyanışı ve tarımsal faaliyetlerin başlangıcı vesilesiyle düzenlenen 21 Mart bahar kutlamaları Nevruz olarak adlandırılmıştır. Aynı tarih bazı Türk boylarınca kullanılan takvimlerde yılbaşını temsil etmektedir. Nevruz; gerek Asya Türk boylarında, gerekse Selçuklu ve Osmanlı Türkleri’nde bugüne kadar büyük coşkuyla kutlanmıştır.
Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin demir dağları eriterek Ergenekon'dan çıktığı gün kabul edilir.Nevruz, özellikle 1980’li yıllardan itibaren Türk cumhuriyetlerinde resmî bayram olarak kutlanmaktadır.21 Mart’ta kutlanan ve şenlikler yapılan Nevruz için birçok halk inanışı mevcuttur.
Halk inanışına göre Hz. Âdem Nevruz gününde yaratılmış. Âdem’le Havvâ Arafat’ta o gün buluşmuş. Nevruz’un Hz. Nûh’untûfan sonrasında karaya ilk ayak bastığı, Hz. Yûsuf’un kuyudan, Hz. Yûnus’un balığın karnından kurtulduğu, Hz. İbrâhim’in putları yıktığı gün olduğu da düşünülmüş ve inanılmıştır.Halk inanışına göre; Nevruz’da küskünler barıştırılır, Nevruz sabahı taze su içilerek güne başlanır. Hayvanlara taze su verilir. Ziyaretlere gidilir.Nevruz’da ateş ve su iki önemli unsurdur.Nevruz günü ve akşamı insanlar meydanlarda yakılan ateş başında toplanarak günahlarından arınmak ve talihlerini düzeltmek için ateş üzerinden atlarlar. Bazı Türk boylarında Nevruz günü ateşte demir ısıtılıp dövülür.Orta Asya'dan Anadolu'ya birçok coğrafyada toplumsal birliği, dayanışmayı, yardımlaşmayı sağlayan bir Nevruz Bayramı olması dileğiyle…