İL YILLIKLARI
Yahya Aksoy
Bugün, tarihin geçmiş bilgilerine eski defter ve kayıtlarından ulaşabiliriz. Yazıya dökülmüş bilgiler, eskimeyen birer kaynak oluyor. Bu tür belge ve bilgilere değer vermeliyiz…
Eski sancakların, beyliklerin ve hayatın çeşitli alanlarının nüfus, inanç merkezleri, hayvan sayıları,mahkemeleri ve sosyal yapılarını hep eski kayıtlardan elde edebiliriz. Yerinde bir ifade ile: “Söz gidiyor, yazı kalıyor.”
Cumhuriyet döneminde çıkarılmaya başlanılan “İl Yıllıkları”, “Cumhuriyetin 50. Yıldönümü” gibi önemli dönüm noktalarını esas alarak çıkarılmıştır.
Bu yıllıklardan ilimizin ilçe, kasaba ve köyleriyle ilgili genel bilgiler yanında tarih, kültür, sanat, sanayi, ekonomi, tarım ve hayvancılık gibi konularla ilgili bilgiler de bulunmaktadır. Günü geleceğe taşımak, tarihe hizmettir. Yıllıklar bu işlevleri ile değerli birer kaynaktır. İl yıllıkları, her yıl yayınlanabilir. Ancak on yılda bir mutlaka yayınlanmalıdır. Ayrıca cumhuriyetimizin 50ve 75. yıllarında bastırılan bu eserler, Cumhuriyetimizin yüzüncü yıllında da bilgi veren kaynaklar olarak , yeni bir anlayışla çıkarılmalıdır. Yıllıklar Türkiye genelindeki kütüphanelerde mutlaka okuyucunun hizmetine sunulmalıdır. Araştırmacılara ve meraklılara ışık tutan il yıllıkları, turizme, kültüre ve tarihimize mutlaka olumlu katkılarda bulunacaktır.
Artık illerimizin çoğunda üniversitelerimiz, yüksek okullarımız bulunduğu için , buralardaki bilim, sanat ve kültür adamlarımızın da katkılarıyla içeriği zengin, çok kapsamlı eserler olarak il yıllıkları çıkarılabilir.
İçişleri, ve Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ile üniversite ve yerel yönetimler çağa uygun bir anlayışla kültür kaynağımız olan il yıllıklarını mutlaka çıkarmalıdır…