Yahya Aksoy
Köşe Yazarı
Yahya Aksoy
f
 

Dünya ve Olimpiyat şampiyonumuz Celal Atik

Dünya ve Olimpiyat şampiyonumuz Celal Atik  Yahya Aksoy Benim çocukluğum, yöremizin yetiştirdiği iki büyük güreşçinin  anılarıyla dolup, taştı: Celal Atik ve Nasuh Akar. Bu iki yiğit insan hakkında  kısaca da olsa bilgiler vererek geçmişi hatırlatmak ve gelecek kuşakları aydınlatmak istedim. Kültür değerlerimiz içinde güreşin öncelikli ve önemli bir yeri  bulunmaktadır. Türk spor ve güreş tarihinin abide isimlerinden biri de Boğazlıyan İlçesi,  Yazıkışla ( Gürden )  Köyü’ nde 1918 yılında doğan Celal Atik olmuştur. Anası Fadime ve  babası Mustafa, doğduğu köyde büyüttüler Celal Atik’ i. Daha küçük yaşlarda  bayram ve köy düğünlerinde  çevresindeki çocuklarla güreş tutan Celal Atik, heyecan ve umut doluydu. Küçük  çevrelere sığmayan  bu  çevik, atılgan ve azimli genç, 15  yaşında Ankara’ da bulunan ağabeyi  Şıh Memet’ in yanına geldi.  Bir süre çevre ve insanları tanımakla zaman geçiren  Atik, Dışkapı Semti’ nde bulunan kumaş fabrikasına 1933 yılında işçi olarak girdi.   Fabrikaların pek çoğunda  bulunan güreş kulüpleri  bu ata sporuna yeni insanlar kazandırmak için  gayret gösterirlerdi.  Bu durum, üzerinde ayrıca ve önemle durulması  gereken bir kültür olayıdır. Celal Atik, fabrikanın güreş kulübüne yazılarak  Finlandiyalı güreş hocasının  nezaretinde çalışmalarını sürdürerek dikkatleri üzerinde topladı. Ulusal yarışmalarda sıkletinde birinci olduktan sonra  Dünya  Olimpiyatlarında yine sıkletinde birinci olarak  altın madalya kazandı. Güreşlerde bilek gücü, ruh zenginliği azim ve kararlılık bambaşka bir örnek sergileyen Atik, tıpkı soyadı gibiydi. 1940 yılında Balkanlarda yapı4lan  orta sıklet karşılaşmasında ikincilik alan Atik,22-25 Ekim 1946 Avrupa Şampiyonası’ nda; 31 Temmuz-2 Ağustos 1948 Londra Olimpiyatları’ nda  sıkletinde altın madalya aldı.  Celal Atik, birincilik kürsüsünde ülkemizi temsil eden  haklı gururunu  yaşattı insanlarımıza. Sportmen yapısı, centilmen kişiliği , yardımseverliği yanında  meslek tutkusu da yaşamının belirleyen ana  eksen oldu. Halkının sevgilisi olarak yaşadı ve yaşamakta… 1956 yılında Milli Güreş Takımımız antrenörlüğüne getirtilen Atik,.  Bu görevini uzun yıllar sürdürdü. Ankara Ulus semtinin onun yaşamında apayrı bir yeri ve değeri bulunmaktadır. 1979 yılında Hak’ kın  rahmetine kavuşan eşsiz insan Celal Atik ‘ in toprağı bol, mekanı cennet olsun.
Ekleme Tarihi: 28 Kasım 2022 - Pazartesi

Dünya ve Olimpiyat şampiyonumuz Celal Atik

Dünya ve Olimpiyat şampiyonumuz Celal Atik

 Yahya Aksoy

Benim çocukluğum, yöremizin yetiştirdiği iki büyük güreşçinin  anılarıyla dolup, taştı: Celal Atik ve Nasuh Akar.

Bu iki yiğit insan hakkında  kısaca da olsa bilgiler vererek geçmişi hatırlatmak ve gelecek kuşakları aydınlatmak istedim.

Kültür değerlerimiz içinde güreşin öncelikli ve önemli bir yeri  bulunmaktadır.

Türk spor ve güreş tarihinin abide isimlerinden biri de Boğazlıyan İlçesi,  Yazıkışla ( Gürden )  Köyü’ nde 1918 yılında doğan Celal Atik olmuştur.

Anası Fadime ve  babası Mustafa, doğduğu köyde büyüttüler Celal Atik’ i.

Daha küçük yaşlarda  bayram ve köy düğünlerinde  çevresindeki çocuklarla güreş tutan Celal Atik, heyecan ve umut doluydu.

Küçük  çevrelere sığmayan  bu  çevik, atılgan ve azimli genç, 15  yaşında Ankara’ da bulunan ağabeyi  Şıh Memet’ in yanına geldi. 

Bir süre çevre ve insanları tanımakla zaman geçiren  Atik, Dışkapı Semti’ nde bulunan kumaş fabrikasına 1933 yılında işçi olarak girdi.   Fabrikaların pek çoğunda  bulunan güreş kulüpleri  bu ata sporuna yeni insanlar kazandırmak için  gayret gösterirlerdi.  Bu durum, üzerinde ayrıca ve önemle durulması  gereken bir kültür olayıdır.

Celal Atik, fabrikanın güreş kulübüne yazılarak  Finlandiyalı güreş hocasının  nezaretinde çalışmalarını sürdürerek dikkatleri üzerinde topladı.

Ulusal yarışmalarda sıkletinde birinci olduktan sonra  Dünya  Olimpiyatlarında yine sıkletinde birinci olarak  altın madalya kazandı.

Güreşlerde bilek gücü, ruh zenginliği azim ve kararlılık bambaşka bir örnek sergileyen Atik, tıpkı soyadı gibiydi.

1940 yılında Balkanlarda yapı4lan  orta sıklet karşılaşmasında ikincilik alan Atik,22-25 Ekim 1946 Avrupa Şampiyonası’ nda; 31 Temmuz-2 Ağustos 1948 Londra Olimpiyatları’ nda  sıkletinde altın madalya aldı.

 Celal Atik, birincilik kürsüsünde ülkemizi temsil eden  haklı gururunu  yaşattı insanlarımıza.

Sportmen yapısı, centilmen kişiliği , yardımseverliği yanında  meslek tutkusu da yaşamının belirleyen ana  eksen oldu. Halkının sevgilisi olarak yaşadı ve yaşamakta…

1956 yılında Milli Güreş Takımımız antrenörlüğüne getirtilen Atik,.  Bu görevini uzun yıllar sürdürdü.

Ankara Ulus semtinin onun yaşamında apayrı bir yeri ve değeri bulunmaktadır.

1979 yılında Hak’ kın  rahmetine kavuşan eşsiz insan Celal Atik ‘ in toprağı bol, mekanı cennet olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.