BİLGELER VE BİLGELİK
“Tarih çok bilgenin adını saydı
Kimisi güneşti, kimisi aydı…”
Bu dizelerin yazarı Prof.Dr. İbrahin Ağâh Çubukçu, günümüzdeki Yunus olarak, bilgeliği ve sanata katkıları ile 80.yaşında Mart 2009 ‘da Ankara’da görkemli bir “BİLGİ VE SANAT ŞÖLENİ “ ile hatırlandı.
Bilgeler yaşarken ve daha sonra da anılmalı, hatırlanmalıdırlar. Onları, geçmişten geleceğe ışık tutan fikirleri, görüşleri ve öngörüleri hiçbir zaman unutturmaz.
Bilginin yorumunu yaparak olaylar ve gerçeklere yeni yeni pencereler açan bilgeler,tecrübenin, aklın,mantığın ışığında yaşama felsefe katan insanlardır; büyük bilgelerimizden Prof. Çubukçu’nun dediği gibi geceleri ve gündüzleri aydınlatırlar.
Konuşmalarımızda ve yazılarımızda hep bilgelerin görüşlerinden faydalanırız.Bu görüşleri temel alarak gerçeklere ve geleceğe parmak basarız.
Uluslar ve insanlık bilgeleri , övünç ve sevinç kaynağı yaparlar ve onları önder, öncü olarak değerlendirerek saygı duyulan yüceliklere çıkarırlar.
Ulus ve insanlık bilgi ve bilincine büyük katkılar sağlayan bilgeler düşünceleri ve görüşleriyle insanlığın ortak kültür değerleri arasında seçkin yerlerini alırlar.
Bu nedenle uluslar, bilgelerini unutmadan hatırlamalı ve onlar adına üniversitelerde kürsüler açarak ve uluslar arası kongreler düzenleyerek sonsuza dek yaşatmalıdırlar.
Bu alanda da öncü ve önder olan büyük Atatürk “ İbn-i Sina gibi bilginlerimiz unutulmamalıdır “ diyerek bu alanda ilk kongreyi İstanbul ‘da yaptırmıştır. Aynı konuda sempozyumları 1983 yılından itibaren Ankara’da uzun yıllar sürdüren bir yönetici olarak ,Ankara Üniversitesi yeni binasına İbn-i Sina Hastanesi adının verilmesine öncülük etmenin mutluluğunu da yaşamaktayım.
“İlim ve sanat taktir edilmediği yerden göç eder “ diyen İbn-i Sinaları,Ali Kuşçuları,Kaşgarlı Mahmutları,Ali Şir Nevaileri, Mevlanaları,Yunus Emreleri, Hacı Bektaş Velileri,Aşık Veyselleri, Nasreddin Hocaları, İncili Çavuşları ve daha yüzlerce bilgemizi bilmeyenler geçmişi tam bilemezler ve geleceği tam olarak değerlendiremezler.
Okullardan mantık ve felsefe derslerini kaldıranlar ve bu derslere önem vermeyenler insanın ve insanlığın hayrına çalışmıyorlar demektir.
“Bilgeliği kim istemez ki…” diyen İbn Arabî’nin sözü ile başlayan “ Bilgelik Hikâyeleri” kitabını yazan değerli yazar Cevdet Kılıç’ı kutluyorum.Bilgelik hikmetlerini bir kitapta toplayarak kültüre büyük katkılar sağlamıştır.Bilgelere saygının en güzel örneğidir…
Thales, Bias, Pittakos,Khilon,Solon, Periandros,Sokrates,Diyojen, Konfüçyüs,Tao ve daha niceleri bilgin, yaşama ve dünyaya dair yorumlarını,tahlil ve tanımlarını yapan bayraklarıyla insanlığı selamlamaktalar,bir güneş gibi aydınlatmaktalar.
“Kimsesiz kimse yok,herkesin var bir kimsesi
Kimsesiz kaldım,yetiş, ey kimsesizler kimsesi.”