HAYAT BİR TÜRKÜDÜR
Yahya Aksoy
‘İpek Yolu Halk Türküleri’ araştırması için 1992 yılı Aralık ayında gittiğimiz Doğu Türkistan’ da (ÇHC-Sincan Uygur Özerk Bölgesi ) çok değerli bilgi belgeleri Kültür Bakanlığı arşivine kazandırmanın yanında, Türk kültürünün öz kaynaklarına ulaşmanın heyecan ve mutluluğunu da taşımaktayım.
Uygur halk sözlerinde ,’Dilin süsü sözdür, yüzün süsü gözdür’ denilmektedir.
Yozgat İli, Boğazlıyan İlçesi, Yazıçepni Köyü’ nün baba dostu değerli insanları Hacı Osman ve Fevzi Yılmaz’ dan dinlediğim, ‘Dilim seni dilim dilim yerim’ halk sözü, anayurttan anayurda kültür bağı kurmaktadır.
Ünlü şair Fazıl Hüsnü Dağlarca’ nın ‘Dil Atası’ dediği Kaşgarlı Mahmut, yaşadığı bölgede, zamanına ait Türk halk kültürünün eşsiz değerde bilgilerini ‘Divan-ıLügati-Türk’ adlı eserinde toplamıştır.
Karamanoğlu Mehmet Bey ünlü buyruğunda,’Her yerde ve her zaman Türkçe konuşulacaktır’ demiştir.
Bu büyük dil ataları ve önderlerinin belirttiği ve önemle üzerinde durdukları dil, varlığımızın temel taşıdır. Onu korumak, geliştirmek, en büyük ulusal görevdir. Dil hayatımız, hayatımız dilimizdir. Ne yersek ve ne söylersek O’ yuz. Hem yediklerimiz ve hem de söylediklerimiz hayatımızı belirler.
Yaşantımızın tüm iç ve dış ayrıntılarını, en güzel türkülerimizde buluruz. Bütün olay ve insanları birlikte kaynaştıran ve dillendiren türkülerimiz, yaşam öykülerimizdir.
Kekik kokan dağlarımızı, keklik öten yazılarımızı, güzeller köşkünde yaylayan gönlümüzü, , gençlik çağlarımızı, çağlayan ırmaklarımızı, kalem kaşları, ok gibi kirpikleri, basma fistanları, oynayan gelin-görümceyi, Kırşehir’ in güllerini, Dadaloğlu’ nun kıratını, gurbeti, sılayı, anayı, babayı, sevgiyi ve sevgiliyi, Emrah’ ı, Karacaoğlan’ ı, Pir Sultan’ ı, Aşık Veysel’ i, Mahzuni Şerif’ i,Şeref Taşlıova’ yı uçan kuşları, salınarak mektupları geciktiren trenleri, ‘Kara Tren’ öykülerini,,postacıyı bekleyen heyecan dolu kalbi, çatal yüreği, savrulan sonbahar yapraklarını ve gazellere dönen insan yaşamını, nice nice konuyu, olayı, oluşumu ve gelişimi hep ama hep türkülerde buluruz.
Şairin dediği gibi,’Türküler tüter, dağ, dağ, yayla yayla köyümüz, köylümüz memleketimiz / Ah bu türküler, köy türküleri, altlarında imza yok ama, içlerinde yürek var..’
Hayat bir türkü, türkü de bir hayattır…