***MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN “CUMHURİYET ERDEMDİR” STRATEJİSİ-1
YAHYA AKSOY
“… Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti'dir./Benim nâçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır." Mustafa Kemal ATATÜRK
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesi ; ulusal benliğe, bilgiye ve bilince dayalı olarak ,akıl ve bilim ışığında çağdaş uygarlığın üzerine çıkmaktır, “Cumhuriyet erdemdir” yürüyüşünün önderi de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür.
‘Yüzyıllar bir veya iki dâhi yetiştirir. 20'nci yüzyılın dâhisinin Mustafa Kemal adıyla Türkiye'den çıkacağını ben nereden bilebilirdim?' Lloyd George-İng.Başbakanı
İşte 2500 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk’ün stratejisini ve O’nun öngörüsü ile tarih bilincini tanımlayan yorumlar:
“ Stratejiniz derin ve uzağı gören cinsten ise savaşmadan kazanırsınız. Stratejik düşünceniz sığ ve kısa ise, daha savaşmadan kaybedersiniz. Zengin strateji, sığ stratejiye üstün gelir. Stratejisi olmayan yenilmeye mahkûmdur./Liderlik etkeni,zekâyı,samimiyeti,insancıllığı,güveni ve cesareti simgeler./ Büyük ödüller cesur adamlar doğurur./Eğer kendinizi ve düşmanınızı iyi tanıyorsanız yüzlerce savaşa bile girseniz korkmanız gerekmez./Savaşta en önemli silah hızdır./Askeri taktikler suya benzer./ Zafere ulaşma yolunda uygulanan taktikleri herkes görür ancak kimse zafere götüren yolu asıl stratejiyi bilmez…” SUN TZU-Savaş sanatı (Çinli flozof ve komutan (MÖ.500…).
19.yüzyıl her alanda değişim ve dönüşümlerin hızla ilerlediği bir dönem olmuştur. 1.Dünya Savaşı’na doğru giden bir dünyada,Batı,Aydınlanma ve yeni bir düzen Çağı’na girerken, denizcilikte, kömür ve petrol enerjilerinde, keşifler ve sanayi devrimi ile Avrupa ve Amerika’da büyük bir zenginlikler yaşanmaya başlamıştır. Fransız İhtilali’nin getirdiği “özgürlük, eşitlik, kardeşlik “kavramları Avrupa ve dünyaya hızla yayılmıştır. Ulus –devletler doğuşu ile birlikte siyasal ve sosyal alanlarda büyük değişimler başlamıştır.
Bu gelişmeler Osmanlı İmparatorluğu’nu Batı’nın hedefi haline getirmiş;iç ve dış gelişmeler hızla ilerlemiştir. 20.yüzyıl hem bir yıkımı hem de bir doğuşu meydana getirdi. Balkanlar’da Ege Denizi kıyısında en büyük liman olan kültür ve sanat kenti Selanik’te doğan Mustafa, Ülke olarak yeni doğuşun mimarı ve önderi olmaya adaydı. Mustafa Kemal’i Atatürk yapan birçok etmen ortaya çıktı…
Mustafa kemal Paşa askeri-politik durumu değerlendiren 20 Eylül 1917 tarihli raporunu zamanın yöneticilerine sundu:”…Genel hayat çürümüş,ekonomi çökmüş, saltanat’ın ani olarak çökmesi ihtimali bulunmakta… Hedefe ulaştıracak tedbirler alınmalı…Askeri siyaset bir tek eri son ana kadar saklamak siyaseti olmalı…Cephedeki kuvvetler bir Osmanlı paşasının emrine verilmeli…Almanlarla ilişkide vatanın çıkarı esas alınmalı…Bu savaş belasından bir an evvel ülkeyi kurtaralım. Kendi doğal sınırlarımıza çekilelim.Milli devletimizi kuralım.”
1893 ‘de Selanik Askeri Rüştiyesi’ne(ortaokul) üçüncü sınıfına alınan Mustafa 12 yaşındaydı. Okul arkadaşı Asaf İlbay, o yıllara ait okul anılarında şöyle demekte:” Hazır bulunduğu her yerde üstün zekâsıyla,çevresinde bulunanları kendine bağlama sırrına ermişti.Hâkim olan iradesine ,arkadaşlarını mutlak surette tabi kılmak kudretine sahipti…” Okulunu dördüncü olarak bitirdi ve “mükemmelliğe ermiş bir kişi” anlamında Kemal ismini burada aldı. Fransızca öğretmeni Nakiyyüddin (Yücekök)’ten çok etkilen Mustafa Kemal ,”Bana henüz iptidai şeyleri öğretirken gelecek için ilk fikirleri de vermişti”demiştir.