Yozgat’ta pas riski arttı
Yozgat'ta 2023 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama programı kapsamında il ve ilçe müdürlüğünde bitki sağlığında görevli teknik ekipler tarafından buğday hastalık ve zararlıları ile ilgili survey çalışmaları başladı.
Yozgat'ta 2023 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama programı kapsamında il ve ilçe müdürlüğünde bitki sağlığında görevli teknik ekipler tarafından buğday hastalık ve zararlıları ile ilgili survey çalışmaları başladı.
Yozgat’ta hava sıcaklıklarının da artmasıyla birlikte pas hastalıklarında artış gözlenmesi beklediğini ifade eden Yozgat Tarım İl Müdürü Tanju Özkaya, “ Söz konusu hastalıklar ile ilgili köy muhtarlıkları çiftçi mektuplarıyla bilgilendirilmekte olup aynı zamanda il ve ilçe müdürlüğüne geldikleri takdirde de gerekli bilgilendirilmeler yapılacak” dedi.
İl Müdürü Özkaya, “Yozgat'ımız tarımsal üretimde önemli merkezlerdendir. Artık günümüzde 1 kg ürün dahi çok kıymetlidir. İlimiz bu yıl ki iklim koşulları düşünüldüğünde buğdayda pas, Septorya yaprak lekesi gibi yaprak hastalıkları konusunda gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.
Bu kapsamda ilimiz Bitki sağlığı teknik elemanlarımız tarafından gerekli surveyler yapılarak üreticilerimiz bilgilendirilmektedir. Bu konuyu üreticilerimizin önemsemesi ve tarlarını kontrol ederek gerekli tedbirleri almaları gerekmektedir. Hasada bir ay kala bitki olgunlaşma dönemine girdiğinde ilaçlama yapılmamalıdır. Bu bağlamda tüm il ve ilçe müdürlüklerimizden yardım alınabilir. Tüm ekiplerimizi sahada çalışmalarına devam etmektedir“ ifadelerine yer verdi.
Yozgat iklim koşulları düşünüldüğünde belirtilen pas hastalıkları Yozgat’ta önemli kayıplara neden oluğunu ifade eden İl Müdürü Özkaya,” Sarı Pas (Puccinia striiformis f. sp. tritici), Pasların en erken görülenidir. Türkiye’de buğdayın en önemli pas hastalığıdır. Buğdayın sap, başak ve yapraklarında görülebilirse de asıl yeri yapraklardır. Yaprağın üst yüzeyinde makine dikişi gibi sarı püstüller oluşturur. Bu püstüllerin dizilişi bir çizgiyi andırdığı için bu pasa Çizgi Pası da denilir. Yüksek nem veya yağış hastalığın oluşmasını tetikler. Hastalığın oluşması için optimum sıcaklık 10-15 °C'dir.
Kahverengi Pas (Puccinia recondita f. sp. tritici): Genellikle yapraklarda görülür, bu yüzdenYaprak Pası olarak da isimlendirilir. Portakal sarısı veya yanık kahverengi rengindeki püstüller yaprakyüzeyine gelişi güzel dağılmış noktacıklar şeklindedir. İlkbaharda yazlık sporlar 10-18 °C'de ve yükseknemde enfeksiyon oluşturur. Bu pas genellikle sarı pastan sonra, kara pastan önce görülür. BazenIsopyrum (Şeytan Minaresi) ve Thalictrum (Çayır Sedefi) bitkileri etmene ara konukçuluk eder.
Kara Pas (Puccinia graminis f. sp. tritici): En son görülen pas hastalığıdır. Koyu kırmızı,kahverengi püstüller yaprağın iki yüzünde, sapta ve başakta oluşabilir. Püstülleri meydana getirenürediospor kümeleri epidermisi yırtıp çıktığında bitki yüzeyi pürüzlü ve yırtık bir görünüş alır. %96'nınüzerinde orantılı nem ve 20ºC'ye yakın sıcaklıkta hastalık gelişir. Kara pas kardeşlenmeyi azaltır, daneağırlığı ve kalitesini düşürür. Hastalığa uygun şartlarda bütün ürün kaybedilebilir. Ara konukçularıBerberis ve Mahonia bitkileridir.
KÜLTÜREL MÜCADELESİ
Sık ekimden kaçınılmalıdır. Yabancı ot mücadelesi tekniğine uygun ve zamanında yapılmalıdır. Gübreleme toprak analizi sonucuna göre yapılmalıdır. Pasa dayanıklı ve sertifikalı buğday çeşitleri ekilmelidir.
KİMYASAL MÜCADELESİ:
İklim koşulları hastalığın gelişmesine uygun gidiyor ve ilk hastalık belirtileri görüldüğünde özellikle bayrak yaprağına hastalığın bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlanmasına başlanılmalıdır. Hasada bir ay kala bitki olgunlaşma dönemine girdiğinde ilaçlama yapılmamalıdır. İlaç tavsiyesi için il ve ilçe Müdürlüklerimize başvuruda bulunabilinir” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.